Bieb Sneek pakt uit bij 100-jarig bestaan

0

bieb-sneek-heropeningSNEEK – In 1910 werd in Sneek de twaalfde bibliotheek van het land geopend. Sneek was destijds de kleinste stad met een bibliotheek en de eerste van Nederland met een jeugdbibliotheek. Van 8 tot en met 11 september viert Bibliotheek Sneek haar 100-jarig bestaan met vele


bijzondere gasten en volop activiteiten. Bovendien wordt er een boek uitgebracht over de historie van de bibliotheek.

Bij de opening van de feestweek op 8 september neemt burgemeester Apotheker het eerste exemplaar van het boek Bibliotheek Sneek 100 jaar in ontvangst. Oud bibliotheekdirecteur Albert Pasma dook na zijn loopbaan bij de bibliotheek in de historie van zijn oude werkgever. Hoe de bibliotheek door middel van een desinfectie-oventje de tuberculosetijd overleefde, hoe in de oorlog alle boeken over radio’s en het koningshuis uit de roulatie moesten worden genomen en hoe Bibliotheek Sneek uitgroeide van 60 leden in 1910 tot ruim tienduizend in 2010 staat allemaal beschreven in het boekwerk.

Al bijna een jaar zijn de medewerkers van Bibliotheek Sneek druk met de voorbereidingen voor het feest van de eeuw. 8, 9, 10 en 11 september staan bol van de activiteiten. Woensdag is de dag voor kinderen. Tijdens de Bibliotheek Zoekt Talenten-show in Theater Sneek staan de wensen en talenten van kinderen van groep 5 tot en met 8 uit Sneek centraal. Special guests zijn de tientallen malen bekroonde schrijver Ted van Lieshout en ballonkunstenaar Arne Wielheesen. Voor jongere kinderen is er in de bibliotheek POEP! De grote succesvoorstelling van Jeugdtheater Het Blauwe Huis gebaseerd op het bekende prentenboek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.

Donderdag is de dag voor volwassenen met ‘s middags in de feesttent voor de bibliotheek een vrij toegankelijke nostalgische markt met volop demonstraties, workshops, proeverijen en live muziek van de Snitser Skotsploech en dameskoor Leed-vermaak. ‘s Avonds wordt er een literair keuzemenu geserveerd in de feesttent waarbij Katterpillaar zorgt voor de muzi-kale omlijsting. Vrijdagmiddag is gereserveerd voor jongeren met een gratis work¬shop strip-tekenen verzorgt door niemand minder dan Gerrit de Jager, bekend van de familie Doorzon. Vervolgens is er een demonstratie streetdance en een gratis workshop break¬dance.

De feestweek wordt voor het publiek op zaterdag 11 september afgesloten met de Nacht van de Bieb in Poppodium Het Bolwerk. Onder andere The Hot Stewards, Kleine Prijs van Friesland-finalist The Heatmachine, hiphop-formatie The LMN3 en Youtube-hit Daybroke zorgen voor optredens tot in de late uurtjes. Het bibliotheek¬personeel kan dan bijkomen en bijkletsen tijdens de reünie voor (oud)medewerkers. Het complete programma is na te lezen op bibliotheeksneek.nl.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend