Sneek scoort met waterflesjes Mozambique

0

waterflesje_mozambiqueSNEEK – De gemeente Sneek is één van de deelnemende gemeenten in het project Schoon Water voor Mozambique. De gemeenteraad was bij de start van het project direct enthousiast en heeft ingestemd met deelname aan het project, inclusief de benodigde eenmalige bijdrage van € 1,- per inwoner.Namens de friese gemeenten is wethouder Jan Bargboer lid van de stuurgroep die bestuurlijk verantwoordelijk is voor het project.

Enige weken voor de Sneekweek kwam Bargboer met het idee om flesjes met water aan te bieden aan de vele gasten uit binnen- en buitenland die het gemeentebestuur van Sneek ontvangt in de zomerperiode en met name in de Sneekweek. Het werden geen flesjes met water maar (hervulbare)


waterflesjes. Dit natuurlijk met het oog op het schone drinkwater wat ieder Fries huisgezin geleverd krijgt (door Vitens).

Bij de waterautomaten van de gemeente Sneek (aangesloten op de reguliere drinkwaterleiding) vonden de eerste 100 exemplaren snel hun weg naar de gebruikers. Bezoekers en ambtenaren vullen de flesjes met naar keuze gewoon water of water met “bubbels”. Daarnaast ontvingen gasten in de Sneekweek naast koffie en thee ook standaard een met leidingwater gevuld flesje (gekoeld) water, een geste die erg op prijs werd gesteld in de zomerperiode.

De jubilerende KWS serveerde ook water in waterflesjes. Ook in de zogenaamde Jezustent op het starteiland werd Vitens Leidingwater geserveerd in de inmiddels bekende fles met sportdop.

Nog even en dan is Sneek door de voorraad flesjes heen. Wethouder Jan Bargboer: “schoon drinkwater is hier heel normaal, overal in Nederland komt het zo voor een bijzonder laag tarief uit de kraan stromen. 2 jaar geleden ben ik zelf in Mozambique geweest voor het project en daar hebben we gezien hoe anders het kan zijn”. Als verantwoordelijk bestuurder is hij dan ook enthousiast over het project en de tot nu toe behaalde resultaten. “We gaan in dit project met de partners in Mozambique voor een duurzame toegang tot schoon, vers drinkwater door middel van een leidingnetwerk”. Het project met de 500 waterflesjes heeft daarvoor veel aandacht gevraagd.

Bargboer geeft aan de komende periode ook als bestuurder blijvend aandacht te vragen voor het project. Daarvoor zijn de vele evenementen die er worden georganiseerd zeer geschikt. (bron – http://www.schoonwatervoormozambique.nl )

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend