Extra politiecontroles op zichtbaarheid fietsers

0

FRYSLÂN- Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vraagt dit jaar opnieuw extra oplettendheid met de campagne ‘Val op, fiets verlicht!’. Dit jaar vooral gericht op jongeren tussen de 13 en 25 jaar. Regiopolitie Fryslân controleert deze winter daarom vooral in de buurt van scholen en langs school-thuisroutes.

Met de donkere dagen voor de deur is de herfstvakantie voor woon-werkfietsers en ouders een uitgelezen moment om de verlichting van hun eigen fiets en die van hun kinderen in orde te maken.

Slechte zichtbaarheid van fietsers kan leiden tot onveilige situaties. Bovendien staat op een kapotte voor- en/of achterlamp een boete van 35 euro. Dat is eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp. Losse lampjes op het frame of het bovenlichaam van de fietser zijn ook toegestaan. De lampjes mogen niet worden gedragen op hoofd, armen, benen of andere bewegende delen. Ze mogen wel worden bevestigd op kleding of een tas. Ze moeten dan wel goed zichtbaar zijn, dus er mag niets voor of overheen hangen. Bovendien mogen de lampjes niet knipperen. En altijd geldt: wit of geel licht voor, rood licht achter.

Extra controles bij scholen

De politiecontroles in de provincie Fryslân zijn vooral gericht op scholieren tussen 13 en 18 jaar. Een groot deel van deze leeftijdsgroep bestaat uit scholieren die in het donker van en naar school fietsen, vaak over wegen waar geen vrij liggend fietspad naast ligt. Maar ook in de buurt van hun school kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als scholieren niet goed zichtbaar zijn voor het overige verkeer.

Ongeluk in onzichtbaar hoekje

Behalve fietsers moeten ook automobilisten goed zichtbaar zijn. Belangrijk is dat de verlichting voor en achter goed werkt en dat de koplampen niet te hoog staan afgesteld, zodat tegenliggers niet worden verblind.

Bovendien blijkt uit ervaringen van de dienst Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie dat het zicht van automobilisten op het overige verkeer vaak onvoldoende is. Met name bij regenachtig weer of vorst zijn de autoruiten vaak vies en beslagen. Sommige bestuurders nemen niet eens de moeite om de ruiten en spiegels ijsvrij te maken. Dat is gevaarlijk, want een ongeluk zit vaak in een klein, onzichtbaar hoekje.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend