Lijsttrekkers snuffelen aan elkaar in Daaldersplaats Sneek

0

SNEEK – Woensdagmorgen vond het eerste lijsttrekkersdebat plaats in Hotel Restaurant de Daaldersplaats in Sneek, onder leiding van Henk van der Veer. De tien lijsttrekkers mochten in een uurtje tijd als introductie op de uitgebreidere confrontaties die ongetwijfeld nog plaats gaan vinden voor 24 november even aan elkaar snuffelen en deden dat met de nodige verkiezingsretoriek.

Echt positieve uitschieters waren Andries Ekhart, Germ Gerbrandy en Maarten Offinga. Om met de laatste te beginnen; CDA-lijsttrekker (sinds gistermiddag) Maarten Offinga, die wij elders op deze site al hebben geïntroduceerd, deed het als last-minute vervanger van Jan Bargboer, bewonderenswaardig. Vrijwel zonder voorbereiding bewoog deze aimabele CDA politicus zich als een vis in het water tussen de overige lijsttrekkers.

De lijsttrekkers op het kerkbankje in de Daaldersplaats

Als tweede Andries Ekhart omdat de no-nonsense benadering van deze PvdA lijsttrekker helderheid creëert .Wars van retoriek weet hij zijn standpunt duidelijk te maken en scoort daarmee. Waar anderen het over één aanspreekpunt voor alle ondernemers hebben, wil hij er drie, logischerwijs gekoppeld aan de drie klant contact-centra die er al staan gepland in Sneek,Bolsward en Workum.

Germ Gerbrandy tenslotte valt op door zijn grensverleggende manier van denken (waarom zouden wij als overheid geen gebruik kunnen en mogen maken van het nieuwe werken) . Door deze manier van verleggen van referentiekaders probeert FNP-Lijsttrekker Gerbrandy de goegemeente duidelijk te maken dat de focus niet gericht moet zijn op besparing als doel op zich, maar door anders te denken (het nieuwe werken; flexibele werkplekken, thuis werken, outsourcing van werkzaamheden) kan er bespaard worden, ja zelfs veel bespaard.

Oud zeer

Duidelijk werd ook bij dit debat  dat er nog veel oud zeer leeft. Dat kwam sterk naar voren bij de discussie over de stemwijzer. Zowel Angeline Kerver (GrienLinks), Han Westerhof (D66) en Germ Gerbrandy (FNP)  hadden voor deze verkiezingen graag een stemwijzer gezien, maar deze is door het fractievoorzittersoverleg door tegenstemmen van de grote partijen afgeblazen. Uit angst, aldus Han Westerhof, dat de uitslag van het stemwijzer-advies de grote partijen te veel stemmen zou kosten. Nonsens, volgens Andries Ekhart die als lijsttrekker van een van die grote partijen ook tegen had gestemd. Als je een stemwijzer wilt is dat prima, maar dan moet er wel consensus bestaan over de vragen en moeten niet allerlei reeds gepasseerde stations weer in de vragen opduiken als: Bent u eigenlijk voor of tegen de herindeling? Moet het Theater in Sneek er in zijn huidige vorm komen?  Dat zijn zaken waarvoor de piketpaaltjes al geslagen zijn. Daar is over gestemd en er zijn democratische beslissingen genomen. De financiering is rond, het geld is gereserveerd en gelabeld. Vooruitkijken dus. De ware reden was dat er te weinig tijd was om en stemwijzer in elkaar te zetten die iedereen naar het zin zou zijn.

Theater

Angeline Kerver van GrienLinks haalde met haar voorstel om in het kader van de bezuinigingen te gaan voor een afgeslankt Theater Sneek de hoon van Rinus van Driel op haar hals. "Had dat nu een paar jaar eerder gedaan", fulmineerde van Driel, "dan hadden we een front kunnen maken. Nu kunnen we dit afdoen als verkiezingsretoriek. Dat werd na het lijsttrekkersdebat eens te meer duidelijk toen enkele ondernemers uit de doeken deden welke catastrofale financiële consequenties  in de vorm van schadevergoedingen, rechtszaken, procedures een dergelijke beslissing voor de gemeente Sneek zou hebben. Om nog maar niet te praten over het gezichtsverlies richting rest van Friesland en naar je hoofdsponsors C&A en Rabobank. Dat is dus geen optie.

Economie

Bij het onderwerp economie gingen de ongeveer veertig aanwezige ondernemers er eens even goed voor zitten. Verder dan verkiezingsretoriek kwam het ten aanzien van dit onderwerp overigens niet. Één aanspreekpunt, versoepeling van regels, samenwerken, daar waren de meeste lijsttrekkers het met elkaar over eens. Wat Ekhart het commentaar ontlokte dat drie centraal gelegen aanspreekpunten, gekoppeld aan de drie reeds geplande klant contactcentra van de nieuwe gemeente in respectievelijk Sneek, Bolsward en Workum een logischer keus zou zijn. Ten aanzien van de samenwerking wist Ekhart te vertellen dat de ondernemers op verschillende niveau's al lang met elkaar samenwerken. CDA-er Offinga bepleitte een doorpakmentaliteit , zoals hij die in Sneek had ervaren. In Leeuwarden was hij tegen een muur van bureaucratie gelopen, met als gevolg dat hij de wijk had genomen naar Sneek, waar hij geholpen werd en met raad en daad terzijde werd gestaan. Dan kan een ondernemer doen waar hij goed in is; ondernemen…..

Om een lang verhaal kort te maken: het was snuffelen, de toonzetting ontdekken. Wat opviel was de gebrekkige kennis van een aantal kandidaten van hun toekomstige gemeente. Voor herhaling vatbaar? Zeker, maar dan in een iets andere setting en tijdsduur.


De Lijsttrekkers

               

 

 

 

 

 

 

  • Bovenste rij vlnr: Germ Gerbrandy (FNP) , Maarten Offinga (CDA) , Angeline Kerver (GrienLInks)
  • Tweede rij vlnr: Andries Ekhart (PvdA) , Siemen Wijbenga (VVD) , Henk Hoekema (GemeenteBelangen)
  • Derde rij vlnr: Lieuwe van der Pol (CU) , Han Westerhof (D66) invaller voor Mirjam Bakker, Rinus van Drie (VL)
  • Onderste rij: Hans Douwsma (Totaal Lokaal) invaller voor Klaas Jan Semplonius.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend