Nijefurd boos op keet-jeugd

0

keet-doarpsnijsWORKUM – Het gemeentebestuur heeft met verontwaardiging kennis genomen van de verstoringen door de jeugd in Koudum, de afgelopen weken. Begin dit jaar heeft de gemeente Nijefurd de eigenaren van elf jeugdketen verzocht om de keten te sluiten. Ondanks de sociale functie voldoen de keten niet aan de


bouwregelgeving. Ook is verkoop van drank in de keten in strijd met de drank- en horecawetgeving.

Zoals iedere andere inwoner van Nijefurd moeten ook de eigenaren van jeugdketen zich aan de regels houden. Daarom treedt de gemeente Nijefurd op tegen deze jeugdketen.

Zeven van de elf keten in de gemeente Nijefurd hebben inmiddels gehoor gegeven aan het verzoek en de keet gesloten. Eigenaren die geen gehoor aan het verzoek hebben gegeven is een dwangsom opgelegd. Een aantal eigenaren heeft bezwaar ingediend tegen het dwangsombesluit. Om de jeugd van de keten tegemoet te komen int de gemeente Nijefurd geen geld, zolang de procedure loopt. De gemeente wil hiermee de jongeren, bij hoge uitzondering tijdens een dwangsomregeling, tegemoet komen. Als de eigenaar van de jeugdkeet bezwaar heeft ingediend wordt ze gehoord door de bezwaarschriftcommissie.

De afgelopen weken heeft de ‘jeugd’ van Nijefurd protest gevoerd tegen het sluiten van de keten. De gemeente ontzegt niemand het recht tot betoging, maar accepteert niet dat de openbare orde in de gemeente wordt verstoord. Dit heeft de gemeente gisteravond samen met de politie in een goed gesprek met woordvoerders van de jeugd aangegeven. Zonodig zal de gemeente de kosten van vernielingen en het opruimen en schoonmaken van de openbare ruimte verhalen op de betreffende jeugd.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend