Wetterskip Fryslân verhoogt uit voorzorg het waterpeil vanwege aanhoudende droogte

Foto: Ynte Dragt

FRYSLAN - Problemen zijn er nog niet met de aanvoer van zoet water en het op peil houden van de wateren. Wel zijn de grondwaterstanden vanaf half mei snel aan het dalen. Met het oog op de afgelopen weken zonder neerslag en de weersvoorspelling verhoogt Wetterskip Fryslân uit voorzorg de waterpeilen.

Er wordt meer water vanuit het IJsselmeer de provincie ingepompt. Het meeste daarvan wordt gebruikt om de waterstand op peil te houden. Door het zonnige weer en het gebrek aan neerslag verdampt momenteel ook veel water.

Het gemiddelde waterpeil in de Friese boezem (stelsel van meren, kanalen en vaarten) is al twee centimeter hoger gezet dan normaal. De komende dagen wordt het boezempeil verder verhoogd met gemiddeld nog eens twee centimeter, gemiddeld tussen 50 tot 48 centimeter beneden NAP.

Neerslagtekort
Het neerslagtekort over de gehele provincie Fryslân is op dit moment gemiddeld 72 millimeter. Dat is zo’n 15 millimeter meer dan het langjarig gemiddelde en ongeveer vergelijkbaar met het neerslagtekort in het droge jaar 2018 rond deze tijd.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden