Trajectcontrole N381 goed voor ruim helft van alle Friese snelheidsboetes

SNEEK-In 2021 werden zo’n 109.000 snelheidsboetes uitgeschreven in Friesland. Binnen de provincie werden verkeersdeelnemers het vaakst beboet op de N381 tussen Drachten en Donkerbroek. De trajectcontrole leverde hier vorig jaar ruim 57.000 snelheidsboetes uitgeschreven, wat neerkomt op 51,8% van alle Friese prenten. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Ook in Leeuwarden (12.247 boetes) en Ooststellingwerf (10.251 boetes) overschreden weggebruikers vaak de maximale snelheid. Op Ameland werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: slechts 14 keer kregen weggebruikers hier een boete voor te snel rijden. 

In Waadhoeke gemiddeld meest forse overtredingen

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Friesland was vorig jaar 8,5 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Zo wordt in Waadhoeke over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier zelfs 13,5 km/u. 

De top 5 Friese gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen is als volgt:

  1. Waadhoeke: gemiddeld 13,5 km/u te hard
  2. Heerenveen: gemiddeld 11,1 km/u te hard
  3. De Fryske Marren: gemiddeld 10,7 km/u te hard
  4. Súdwest-Fryslân: gemiddeld 10,5 km/u te hard
  5. Dantumadiel: gemiddeld 10,2 km/u te hard

In heel ons land werden er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden

Auto-expert Menno Dijcks: ”Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.” Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden. 

Voor meer info: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/overzicht-auto-snelheidsboetes-2021

 

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden