Tom Doldersum combineerde tennis en voetbal van jongs af aan

Afgelopen zomer was Tom Doldersum uit Sneek de grote winnaar van het Finx Open Tennistoernooi. Dit tennistoernooi in Sneek is één van de grootste van Noord-Nederland en wordt jaarlijks georganiseerd door tennisvereniging NOMI. Deze winst was voor Tom ook de bevestiging dat hij de juiste keuze had gemaakt door te kiezen voor het tennis.

Van jongs af aan combineerde de nu 21-jarige Sneker voetbal met tennis, waarbij voetbal op de eerste plaats stond. Tot afgelopen voorjaar speelde Tom Doldersum bij zondag tweedeklasser LSC 1890, waarvan de laatste vijf jaar in het eerste. Hij stopte zelfs even met tennis toen hij van zijn twaalfde tot zijn veertiende bij de jeugd van Cambuur voetbalde.

OPGEGROEID IN EEN TENNISOMGEVING

Tom Doldersum vertelt dat hij in een tennisomgeving is opgegroeid. Zijn beide ouders spelen tennis, net als zijn broertje en zusje. Daarnaast woont het gezin Doldersum op steenworp afstand van de accommodatie van tennisclub NOMI. “Ik was bij ons thuis eigenlijk de enige die voetbalde,” zegt Tom, “maar dat was geen enkel probleem.” Vanwege zijn studie ‘Communication & Information’ verhuisde Tom naar studentenstad Groningen. Het heen en weer pendelen voor de trainingen en de wedstrijden bij LSC 1890 werd steeds intensiever. Tom vertelt dat ze met vier spelers in een auto, beschikbaar gesteld door de club, meerdere malen per week tussen Groningen en Sneek reisden. “Na de trainingen en de wedstrijden moest je dan gelijk weer weg.” Het begon te knagen bij Tom, want het tennis schoot er bij in. Inmiddels was hij lid geworden van TAM, de Groninger studententennisvereniging Albertus Magnus. “In Groningen heb ik de sportvereniging en alle faciliteiten die daarbij horen dichtbij. TAM is met 550 leden de grootste tennis[1]vereniging voor studenten in Groningen en speelt op behoorlijk niveau”. Daarnaast organiseert de vereniging mooie activiteiten. “Wij zijn onlangs nog naar Schiermonnikoog geweest en in november gaan we naar Malaga naar de Davis Cup Finals, waar het Nederlandse team in de kwartfinale speelt tegen Australië”. Tom voelt zich prima thuis bij TAM.

PROGRESSIE

Na een mooie tijd bij LSC 1890 besloot hij dan ook te stoppen met voetballen en zich volledig op het tennis te richten “Ik kan nu twee keer per week trainen en meedoen met wedstrijden en toernooien. Ik zit in mijn derde en hopelijk laatste jaar van mijn studie en wil nog niet stoppen met studeren.” Welke vervolgstudie hij wil volgen, weet hij nog niet. Misschien in combinatie met de sport? Daar heeft de Sneker student eigenlijk nog niet over nagedacht, dus uitsluiten doet hij dat niet. Spijt voor zijn sportkeuze heeft Tom allerminst. “Sinds de focus op het tennis ligt, merk ik dat ik beter word. Ik zou pas spijt hebben als er geen progressie in mijn spel zou zitten.

TOP TWINTIG

Bij tennis is het belangrijk op welk niveau je speelt. Tom legt uit dat je op niveau 9 begint. “Zit je op niveau 1, dan heb je het hoogste bereikt en ben je proftennisser." Tom speelt momenteel op tennisniveau 4. Dat is al een behoorlijk niveau, maar hij wil richting niveau 3. Met dat niveau schat hij in dat hij dan bij de beste twintig tennissers van Friesland hoort. “Op het Finx Toernooi heb ik tegen tennissers van niveau 3 gespeeld en gewonnen. Voor mij was dit de bevestiging dat ik dit niveau aankan. Bij TAM train ik nu ook met tennissers die op niveau 3 of zelfs hoger zitten. Daar kan ik mij mooi aan optrekken. Wij trainen in een selectie van dertig spelers, zowel heren als dames.“ Volgend jaar in april start de competitie. Tom verwacht dat hij dan in het mixed dubbel gaat spelen, in een team bestaande uit drie heren en drie dames.

GROTE DRIE

Nadal, Federer of Djokovic? Tom is heel stellig wanneer hij een keuze mag maken uit de grote drie van het herentennis. Roger Federer is absoluut zijn grote favoriet. “Een prachtige stylist en zo ontzettend goed. Jammer dat hij gestopt is.” Als we het over de sterke punten van Tom zelf hebben, noemt hij zijn return, balgevoel en loop[1]vermogen. “En als ik moet kiezen tussen de fore- of backhand, dan valt de keuze op de forehand.” Dat klinkt al als een behoorlijk complete tennisser. Maar Tom Doldersum is vooral bezig een betere tennisser te worden op weg naar een hoger niveau en hij wil nog veel, heel veel wedstrijden spelen en winnen.

Tekst en beeld: Ynte Dragt
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden