Team Verwisseling zeilt Elfstedentocht met skûtsje

WOUDSEND –Van donderdag 3 tot en met zondag 6 juni gaat Team Verwisseling proberen om als eerste ooit de Elfstedentocht te varen met een skûtsje. Geheel op zeil- en spierkracht en non-stop! De route van 220 km met meer dan 100 bruggen voert langs de elf Friese steden en begint en eindigt in Yndyk aan het Heegermeer, de thuishaven van skûtsje Verwisseling.

Als onderdeel van de crowdfunding campagne voor een nieuw grootzeil, wil Team Verwisseling een unieke uitdaging aangaan door twee Friese tradities samen te brengen; Het skûtsjesilen en de Elfstedentocht. Voor zover bekend is dit nog nooit gelukt of zelfs maar geprobeerd. Skûtsje Verwisseling, gebouwd in 1925 en met een lengte van 20 meter, werd oorspronkelijk gebruikt als vrachtschip. Tegenwoordig zorgt het team voor het onderhoud en wordt er fanatiek wedstrijd gezeild met dit varend monument.

11 steden met de klok mee

De route, die grotendeels uit smal vaarwater met veel (vaste) bruggen bestaat, zal beginnen vanuit de vaste ligplek Yndyk, nabij Woudsend aan het Heegermeer. Afhankelijk van de weersomstandigheden, zal de route langs alle 11 steden met de klok mee, of tegen de klok in gevaren worden. Waar de windrichting of het vaarwater zeilen niet mogelijk maakt, zal worden gejaagd (het aan een lijn voorttrekken van het schip vanaf de wal), geboomd (met lange palen voortduwen van het schip) of geroeid. Met een doorvaarthoogte van bijna 20 meter, zal de mast vaak gestreken moeten worden om de vele bruggen te passeren.

Volg en steun Team Verwisseling met deze uitdaging, online of langs de route! Via social media zullen ze uitgebreid verslag doen tijdens de tocht:

Facebook: www.facebook.com/skutsjeverwisseling/

Instagram: www.instagram.com/skutsjeverwisseling/

 Twitter: www.twitter.com/verwisseling

Vanzelfsprekend nemen zij alle geldende corona-maatregelen in acht en rekenen daarbij op uw begrip. De campagne is te vinden op:  www.voorjebuurt.nl/nieuwezeilen

 

 

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden