SWF-gemeenteraadslid Bertus A. Walsma van GemeenteBelangen/Totaal Lokaal stopt

Foto GB/TL

SNEEK- Na ruim 17 jaren stopt Bertus A. Walsma van GBTL als gemeentelijk raadslid en neemt in de raad van 10 november 2022 afscheid van de plaatselijke politiek. In het jaar 2002 startte hij als beginnend raadslid in de toenmalige gemeente Wymbritseradiel. Na twee perioden in deze waterrijke gemeente volgde in 2011 een fusie tussen diverse gemeenten met als resultante de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân. Na een gedwongen pauze van drie jaren werd de draad én de raad weer opgepakt in 2014 waarna er ruim twee perioden van vier jaar volgden in onze huidige gemeente.

De redenen van zijn vroegtijdig afscheid zijn divers. ‘Ik zou eigenlijk al afscheid nemen vóór de verkiezingen maar om diverse redenen heb ik besloten om hier toch als lijsttrekker aan mee te doen. Uiteraard wel met de intentie om nog een periode van vier jaren te voltooien’ aldus Walsma.

Tijdens en na de verkiezingen zijn er echter politieke ontwikkelingen geweest die zijn motivatie beslist niet stimuleerde. ‘Ik kan dan ook niet meer het plezier opbrengen om nog verder gemotiveerd mijn taken als volksvertegenwoordiger uit te voeren’.

Politieke rek eruit?

Nu krijg je als politicus niet alles gedaan en moeilijkheden zijn om overwonnen te worden kun je zeggen maar ‘misschien was de politieke rek er bij mij ook wel een beetje uit na een dikke 17 jaren. Wie zal het zeggen’. Walsma zijn mening is echter wel dat je op deze wijze de plaatselijke politiek zeker niet spannender gaat maken.

In al die jaren uiteraard ook bijzondere, leuke, en verrassende voorvallen meegemaakt. De teloorgang van de Nooitgedagtfabriek in IJlst, Een Gemeentelijk fusieproces dat een verrassende wending kreeg met uiteindelijk 7 deelnemende gemeenten en de strijd om onze gemeente gasvrij te willen maken om er maar een paar te noemen. Ook de contacten met de raadsleden, ambtenaren en wethouders zijn altijd bijzonder geweest. Hij zal ze zeker missen.

Peter Walinga beoogd opvolger

Peter Walinga, als eerstvolgende kandidaat op de kieslijst, is bereid gevonden om Walsma als raadslid te vervangen al vindt er uiteraard nog wel een gebruikelijk vooronderzoek plaats. Walsma blijft echter, als fractieondersteuner en als bestuurslid, nog wel behouden voor zijn partij.

Wie de nieuwe fractievoorzitter gaat worden is nog niet bekend.

 

 

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden