Tips om diefstal van boot en bbm te voorkomen

Sneek - Het watersportseizoen staat op het punt om los te barsten. Dat betekent ook dat een, weliswaar kleine, groep van onze bevolking handenwrijvend bezig is met plannen om zich over de rug van de watersporter te verrijken. Lees:  diefstal van boten en buitenboordmotoren. Dit omdat ze een relatief makkelijk doelwit zijn. In de afgelopen twee jaren zijn er in de provincie Fryslân 82 boten gestolen. In 2015 werd er in totaal 74 keer aangifte gedaan van diefstal van een boot. Daarnaast zijn er in 2014 in totaal 233 buitenboordmotoren gestolen. In 2015 waren dat er 172.

Toezicht tijdens het seizoen

Afgelopen watersportseizoen is er extra toezicht gehouden om het aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren terug te dringen. Hierbij is zowel toezicht gehouden vanaf de wal als op het water. Verder is er op verschillende plaatsen een lokbuitenboordmotor en een lokboot ingezet. Met behulp van deze lokmiddelen heeft de politie meerdere dieven aan kunnen houden. Ook dit watersportseizoen zal hier weer gericht toezicht op gehouden worden om de diefstallen nog verder terug te dringen.

Wat kunt u zelf doen?

Veel:

  • Leg de boot zo goed mogelijk vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot
  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang
  • Zorg (indien mogelijk) voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem
  • Zet op een goed zichtbare plaats van uw boot, binnenboordmotor of buitenboordmotor uw postcode en huisnummer
  • Als u uw boot op een trailer heeft staan, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem
  • Haal uw motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit
  • Niets erin, niets eruit: neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot
  • Bel bij verdachte situaties direct met 112 en geeft daarbij een goed signalement door
Registeren

Mocht uw boot of buitenboordmotor toch gestolen worden dat is het heel handig als u bij de aangifte zoveel mogelijk specifieke eigenschappen kunt benoemen. Aan de hand van deze gegevens kunnen wij bij controles zien of deze als gestolen geregistreerd staat. Daarnaast staat uw goed dan ook gesignaleerd bij stopheling.nl waardoor de verkoop van uw gestolen boot of buitenboordmotor een stuk lastiger zal worden. Het is verstandig om een registratiekaart in te vullen, dan heeft u altijd alle gegevens bij de hand.

Toezicht te water

Tijdens het watersportseizoen zullen agenten van @toezichttewater in samenwerking met meerdere netwerkpartners op de Friese kanalen en meren aanwezig zijn. Hierbij zullen zij onder andere toezicht houden op de vaarregels.

Meer informatie www.politie.nl en vaarregels
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden