Officiële Elfstedentocht? Vergeet het maar!

SNEEK- Naar aanleiding van de weersvoorspellingen is op Twitter het woord ‘Elfstedentocht’ alweer gevallen maar van het schaatsevenement zal dit jaar geen sprake zijn volgens de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Voorzitter Wiebe Wieling verklaarde in november al dat de tocht vanwege corona uitgesloten zou zijn en dat is nog steeds zo blijkt”, weet het Algemeen Dagblad te melden.

De cijfers zijn nu zelfs slechter’’, zegt office-manager Nynke Eerligh. ,,De 1,5 meter-regel is bij het schaatsen niet zozeer een probleem omdat het om sport in de buitenlucht gaat maar is wel heel erg lastig bij de inschrijving van de ongeveer 24.000 deelnemers. Die moeten zich persoonlijk inschrijven. Ook willen we onze vrijwilligers op bijvoorbeeld stempelposten niet blootstellen aan mensenmassa's.’’ 

Ook is er volgens haar geen capaciteit op de ic's in de ziekenhuizen in Friesland en de rest van Nederland. Die worden bij een gewone Elfstedentocht al opgeschaald maar zijn nu overbelast. Voorstellen om Friesland ‘op slot te gooien’ en de Elfstedentocht zonder publiek te laten verrijden, zijn niet haalbaar vanwege de inwoners.  Bovendien willen we geen derde of vierde golf op ons geweten hebben’’, aldus Eerligh.