Rapport over plannen Modelspoormuseum Sneek 'niet mals, maar wel helder'

SNEEK- Het Modelspoormuseum in Sneek moet met een duidelijker plan komen voor de verhuizing naar industrieterrein De Hemmen, voordat de gemeente Súdwest-Fryslân over een extra bijdrage kan besluiten. Dat zegt wethouder Mirjam Bakker naar aanleiding van een kritisch rapport van het bureau TiMe.

 

Het bureau heeft de verhuizing en nieuwbouw van het modelspoormuseum in opdracht van de gemeente tegen het licht gehouden. De conclusie is dat de plannen 'ambitieus risicovol en voor een deel onhaalbaar' zijn. Zo zouden de personeels- en exploitatiekosten onrealistisch laag begroot zijn.

Het museum heeft een bijdrage van 135.000 euro aan de gemeente gevraagd voor de verhuizing. De subsidie zou ook structureel moeten stijgen. Dat gebeurt dus voorlopig niet.

De gemeente heeft het rapport met het museum doorgelopen. "In het rapport staan zes punten waar het bureau veel vragen over heeft. We hebben het museum gevraagd om die punten aan te passen", zegt Bakker.

'Duidelijk rapport'

Het rapport is duidelijk, vindt de wethouder. "TiMe is een gerenommeerd bureau in de museumwereld. We hebben ze gevraagd om de inhoud en de haalbaarheid van de plannen te bekijken, want we vinden het zelf lastig om te beoordelen. We hadden twijfels, maar we kennen de museumwereld niet van haver tot gort."

"De conclusies van het bureau zijn niet mals, maar wel helder", zegt Bakker. "Het museum moet bijvoorbeeld zorgen voor een harde dekking, en niet zeggen 'het komt wel goed'."

Ik vertrouw dit rapport.

Het museum zegt dat het wel klopt dat de personeelskosten laag worden ingeschat, omdat ze met vrijwilligers werken. Het onderzoeksbureau zou eraan gewend zijn alleen dure musea te onderzoeken.

Daar is Bakker het niet mee eens. "We hebben dit bureau natuurlijk gekozen omdat het een heel goed bureau is. Ze hebben bij grotere musea onderzoek gedaan, maar ook bij kleinere. En de conclusies gaan niet alleen over personeel, maar ook over de ambitie die te hoog is, het museale concept dat niet in orde is, er zijn vraagtekens bij het aantal mensen dat er komt. Ik vertrouw dit rapport."

Kwaliteit belangrijker dan snelheid

Volgens het museum is de verhuizing en de uitbreiding essentieel voor het voortbestaan. "Maar het onderzoeksbureau vraagt juist 'waarom nu' en 'waarom dit concept'. Daar worden vraagtekens bij gezet. Het museum wil heel veel haast maken, maar wij hebben gezegd: kwaliteit gaat voor snelheid."

Helemaal uitsluiten dat het museum een bijdrage van de gemeente krijgt, doet Bakker nog niet. "Als er een goed plan komt, dan gaan we er gewoon weer helemaal vers in en kijken we ook naar eventuele financiering. Maar zo ver is het nog lang niet."

Museum wil eerst overleggen

Voorzitter Pieter Hofstra van het modelspoormuseum wil zelf nog niet reageren op het rapport van TiMe. Hij is bezig met een brief aan de gemeente en wil eerst met de directeur en de vrijwilligers overleggen over hoe de verhuisplannen verder aangepakt kunnen worden.

Interview GrootSneek

In de papieren GrootSneek van deze maand, een interview met museumdirecteur Jan Willem Beek en teammanager techniek en gebouw Jan Prins. In het interview zijn beide heren nog zeer positief over de nieuwe locatie: "De kogel is bijna door de kerk. Eindelijk. Na een jarenlange zoektocht, krijgt een nieuwe huisvesting van het Modelspoor Museum eindelijk zijn beslag..." 

Het interview is ook digitaal te lezen via de site www.grootsneek.nl 

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden