ProRail mag dassen bij spoor Molkwerum verplaatsen

Foto: Henk van der Veer

MOLKWERUM - De dassen bij het spoor bij Molkwerum mogen worden verplaatst. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft toestemming gegeven aan ProRail om de dieren te laten verhuizen.

Door de dassenburcht onder het spoor rijden er al sinds 13 maart geen treinen tussen Workum en Stavoren. ProRail heeft daarom een kunstburcht laten maken, zodat de dassen zich daar zullen vestigen in plaats van onder het spoor.
 

Lokken naar de kunstburcht
Omdat de das een beschermd dier is, moest de RVO eerst wel toestemming geven om het plan uit te voeren. Dat is nu dus gebeurd. En dus kan ProRail aan de slag, maar om de dieren naar de kunstburcht te lokken, moet er nog wel wat gebeuren.

"Het spoor ligt op een dijkje. Daar is allemaal vegetatie en dat is weggemaaid, zodat hij minder dekking heeft. Dan leggen we op dat talud een soort hekwerk waardoor hij ook niet meer in de dijk kan graven en dat het minder plezant is om te zijn", legt Aldert Baas van ProRail uit.
 

Kattenluikje
Op de bestaande burcht wordt een soort kattenluikje geplaatst. Daardoor kunnen de dassen er wel uit, maar er niet weer in." Dan zoeken ze een alternatief. Dat ligt nu naast het spoor", wijst Baas op de kunstburcht.

Baas noemt de operatie een "enorme klus". "Over kilometers moeten we maatregelen nemen zodat de das niet terugkomt, maar we moeten ook 150 meter spoor voorzichtig gaan afgraven en herstellen. We willen heel graag 24 april klaar zijn, dat wordt nog heel hard werken om dat te kunnen halen."
 
Volgens ProRail zijn er landelijk zo'n veertig locaties waar dassen in de buurt van het spoor leven. Dit kan in de toekomst gevolgen hebben voor de stabiliteit van het spoor. Op dit moment zijn er tussen Den Bosch en Boxtel ook al problemen. Daar rijden tot dinsdag geen treinen.

Bron: Omrop FryslânKoop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden