Muziek onder water en walvisvaarders aan het woord

Foto Esther Kokmeijer

SNEEK- Wat hoor je onder water? En heeft het gedrag van mensen daar impact op? Gefascineerd door die vraag, maakt geluidskunstenaar Tristan Visser soundscapes en geeft hij performances. In het Fries Scheepvaart Museum is momenteel zo’n soundscape te horen, bij de tentoonstelling ‘Bloed, zweet en walvistraan’. Daarin komt de walvisvaart tot leven, met name door de verhalen van na-oorlogse walvisvaarders. De verhalen en muziek komen samen op een bijzondere middag ter afsluiting van de tentoonstelling.

Op 5 september zal gastcurator Anne-Goaitske Breteler (25) uit Moddergat oud-walvisvaarders Durk van der Veen uit Oosternijkerk en Rudy Reineman uit Sneek het hemd van het lijf vragen. Beide mannen gingen begin jaren ’60 mee op walvisvaart, vooral voor het avontuur en de verdiensten. Geluidskunstenaar Tristan Visser improviseert op de soundscape die hij maakte voor de expositie. Anne-Goaitske Breteler schreef het boek ‘De Traanjagers’ over de belevenissen van Durk, Rudy en hun collega’s op de vaart, en is de maker van de tentoonstelling.

Afsluiting tentoonstelling

Bloed, zweet en walvistraan Het Fries Scheepvaart Museum organiseert deze middag als afsluiting van de succesvolle tentoonstelling ‘Bloed, zweet en walvistraan’. Mensen die de verhalen graag van de oud walvisvaarders zelf willen horen, zijn van harte welkom op 5 september om 14.00 uur. De bijeenkomst is gratis te bezoeken op vertoon van een geldig entreebewijs, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is opgeven wel noodzakelijk. Dat kan via balie@friesscheepvaartmuseum.nl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden