Leven met risico's is een rode draad in mijn leven

Henk van den Berg opende in juli dit jaar ‘Living & Lifestyle atBERG’ in Sneek. De ondernemer in hart en nieren werkte jaren voor een groothandel in speelgoed, verbouwde eigenhandig drie huizen en houdt van architectuur. GrootSneek vroeg hem naar zijn achtergrond en drijfveren - waar hij openhartig over vertelt - maar ook naar de nieuwste trends om je huis sfeervol te versieren.

Het is een komen en gaan van leveranciers bij ‘Living & Lifestyle atBERG’ aan het Grootzand. Ook al is de winkel maandagochtend gesloten, bedrijvigheid is er genoeg. Als de geleverde meubels in het magazijn staan, schenkt eigenaar Henk van den Berg een sterke bak koffie in en komt bij ons aan tafel zitten.

AL JONG OP EIGEN BENEN

Henk van den Berg mag dan geboren zijn in Scharnegoutum, hij voelt zich een echte Sneker, zegt hij. “Ik vind Sneek een leuke plaats. Ik groeide op aan de Lemmerweg en in Tinga, samen met mijn broer en zus. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur, later had hij een eigen schoonmaakbedrijf in Sneek. Mijn moeder verhuurde stacaravans die wij in de winter onderhielden. ’s zomers maaiden we de grasveldjes om de caravans heen. Ik leerde dus al vroeg de handen uit de mouwen te steken en te ondernemen. Mijn vader overleed toen ik nog maar negen jaar oud was, en mijn moeder - die in 2017 overleed – kreeg een hoop voor haar kiezen. Ik stond al jong op eigen benen en leerde risico’s te nemen. Ik kan wel zeggen dat leven met risico’s een rode draad is in mijn leven.”

TEKEN- EN SCHILDERSCHOOL

Henk ging na de basisschool naar de lmo en mmo aan het toenmalige W.G. Baardacollege in Sneek. Als kind schilderde hij veel met olieverf en kon hij aardig tekenen. “Ik wilde daarom graag, al in het begin van de lmo, de reclamewereld in of naar de Teken- en schilderschool in Zwolle. Ik had helaas geen wiskunde in mijn pakket en mijn decaan zei dat ik daarom daar niet zou worden aangenomen. In die tijd was er natuurlijk nog geen internet, dus ik heb dat toen zelf ook niet verder uitgezocht. Ik hoorde achteraf dat dat wél kon…”

VAN LOODS 5 NAAR HUYZE 15

Via een uitzendbureau belandde ik in allerlei baantjes, waaronder in een fabriek. Al snel wist ik dat ik dat echt niet mijn verdere leven wilde doen! Op mijn negentiende begon ik bij Van der Meulen Speelgoedhandel in Sneek als aankomend assistent bedrijfsleider. Ik werkte me daar op, en was er uiteindelijk tien jaar met veel plezier in dienst. Via een franchiseformule in wenskaarten begon ik voor mezelf en kwam ik uiteindelijk terecht bij een agentschap voor schapenvachten. Ik stond daar onder andere mee op beurzen. Later werd ik ook distributeur van een nordic design loungestoel. Met de stoelen en vachten kwam ik binnen bij ‘Loods 5’. Omdat ik op internationale beurzen stond, kocht ik meer woonaccessoires in waarvoor ik op- en overslag nodig had. Deze was gevestigd in de Nauwe Noorderhorne in Sneek. ‘Loods 5’ ging dicht tijdens de eerste coronagolf, en we besloten een winkel te starten in het pand aan de Nauwe Noorderhorne: ‘Huyze 15’. De winkel draaide het eerste jaar heel goed. Vanwege corona bleven veel mensen in Nederland met vakantie en gaven ze hun geld onder andere bij mij uit.”

NIEUWE WINKEL

Het tweede jaar werd lastiger voor ‘Huyze15’. De terrassen in Sneek werden uitgebreid – ook weer vanwege corona – en dat haalde de loop uit de Nauwe Noorderhorne. “Maar dat was nog niet alles,” verzucht Henk, “ook mijn relatie ging uit. Toen ik hoorde dat woonwinkel ‘Ideetje’ op het Grootzand ging stoppen, ben ik gesprekken met hen gaan voeren en zo ging het balletje rollen. Mijn overwaarde van het pand aan de Nauwe Noorderhorne stopte ik vervolgens in mijn nieuwe winkel atBERG. Op 1 juni kregen we de sleutel en toen hebben we met het hele team - waaronder mijn ex-vrouw Inge en twee voormalige krachten van het Ideetje - ‘het snot voor de ogen gewerkt’. In een maand tijd stond de winkel, inclusief inrichten en alles. Hulde ook aan al mijn vrienden die hebben geholpen, zij staan altijd voor mij klaar. Ik wist precies hoe ik ‘atBERG’ wilde inrichten, ik had het al helemaal voor ogen: verschillende stijlkamers in naturelkleuren en mooie robuuste materialen. We kopen zo duurzaam en verantwoord mogelijk in en het liefste in Europa.”

BEELDDENKER

“De passie voor wonen heeft er altijd bij me ingezeten”, vervolgt Henk. “Ons eerste huis in de Kapelstraat hebben we volledig gestript en opnieuw gebouwd. En later volgden er nog twee huizen, een notariswoning in Joure en de voormalige slagerij van Tichelaar aan de Nauwe Noorderhorne. Geef mij een hamer en spijkers en ik ga aan de slag. Ik heb de ‘Pippi Langkous instelling’: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.’ Ik ben een beelddenker en hou van architectuur; regelmatig bezoek ik beurzen in Frankfurt, waar de skyline van de beurs ronduit geweldig is. Creatief bezig blijven en inspiratie opdoen is belangrijk voor me. Van niets iets maken, dat is het mooiste dat er is.”

Tekst: Amanda de Vries
Foto's: Ricardo Veen
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden