Het seizoen zit erop voor sc Heerenveen na een nederlaag in Alkmaar

Sport

ALKMAAR - sc Heerenveen heeft zondag met 2-0 verloren van AZ. De eerste goal viel al na vijf minuten en de hele speeltijd had Heerenveen het moeilijk. Een tweede goal van AZ in de 88ste minuut verpeste het voor Heerenveen.

Het was het tweede duel van AZ met sc Heerenveen in de play-offs voor Europees voetbal. Heerenveen was in Alkmaar voor de return van de play-offs. Het zat niet mee in de beginfase voor sc Heerenveen. Al na vijf minuten viel de eerste goal, in het voordeel van AZ. Jordy Clasie maakte een prachtige pass naar Dani de Wit, die niet buitenspel stond. Met de buitenkant van zijn rechtervoet kon De Wit keeper Erwin Mulder passeren.

Het leek er even op dat Thom Haye goed was geraakt bij een aanval van Milos Kerkez, de linker vleugelverdediger. Haye kon toch weer meedoen. Dat was mooi voor trainer Tobiasen, want Haye is een belangrijke speler voor Heerenveen.

Amin Sarr kreeg een grote kans waarbij hij recht op Vindahl Jensen af kwam, maar hij schoot de bal hoog over de goal heen, terwijl Heerenveen van de mogelijkheid had moeten profiteren. Andersom kon na een kwartier een schot van Karlsson worden gekraakt door Heerenveen.

Heerenveen kon de bal niet in de ploeg houden en moest keer op keer achter de bal aan. De ploeg die domineerde was AZ. De Alkmaarders voetbalden gemakkelijk, waar Heerenveen het erg moeilijk mee had. AZ-spits Vengelis Pavdilis kreeg een gele kaart, omdat hij keeper Mulder belemmerde bij het uittrappen. Er gebeurde veel in de eerste helft van het duel, maar het bleef terecht 1-0 voor AZ.

De ploeg van Ole Tobiasen probeerde uit alle macht de wedstrijd te ontregelen, door het tempo eruit te halen. Maar AZ hield balbezit en liet Heerenveen rennen. Donderdag behaalde Heerenveen nog een 3-2 overwinning op AZ. Maar het vertrouwen van die dag was ver te zoeken. Kerkez en Martins Indi kregen een gele kaart, omdat zij overtredingen op Haye en Sarr maakten. Net voor rust kwam Heerenveen toch even uit de sleur. Er kwam een aardige aanval van Haye, maar de bal veranderde van richting en de ploeg kreeg twee keer een hoekschop. Sarr ging er ook even vandoor, maar tot een goal kwam het niet.

Met de rust bleef Dresevic in de kleedkamer achter, die er al niet meer fris uitzag. Van Ottele kwam voor hem in de plaats. Bij AZ volgde na zestig minuten een dubbele wissel: Hatzidiakos en Evjen verlieten het veld, waarvoor Sugawara en Witry de wedstrijd in kwamen.

Het werd in de tweede helft meer een duel van evenwicht, het werd meer een wedstrijd. AZ was op jacht naar een doelpunt, maar schoten van Pavlidis en Karlsson mislukken. Dani de Wit maakte een flinke overtreding, waar Thom Haye weer het slachtoffer van was. Haye was boos, maar AZ kwam er met een vrije trap goed mee weg. Aanvaller Amin Sarr werd nog even gevaarlijk met een krachtige uithaal naar de verre hoek, maar doelman Vindahl Jensen keerde de bal met een redding. Met nog een kwartier op de klok nam de spanning bij beide ploegen toe. AZ kreeg een gigantische kans doordat Sam Beukema na een hoekschop helemaal vrij stond. Hij kopte de echter over de lat heen. In de 87ste minuut wisselde AZ Kerkez nog voor Aboukhlal.

Nog geen minuut later wist invaller Zakaria Aboukhlal de 2-0 te maken. Het antwoord van Ole Tobiasen was een dubbele wissel: Halilovic en Woudenberg werden omgeruild voor Al Hajj en Musaba. Er werden vijf minuten aan de wedstrijd toegevoegd, maar het hielp Heerenveen niet. Bij het fluitsignaal lagen ze languit op het veld, wetende dat het seizoen erop zit.