Guus Pieksma en Annewiep Bloem van Nij Talint Orkest

‘Iedereen heeft het talent om muziek te maken’, zo luidt het motto van Nij Talint Orkest. Waar vaak de jeugd doelgroep dit orkest zich op volwassenen waarbij het niet belangrijk is of je een muziekinstrument kunt bespelen. “Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je achtergrond is, hoe oud of jong je bent, arm of rijk; als het je droom is muziek te maken, ben je bij ons aan het juiste adres”, zegt Guus Pieksma die in dit initiatief samenwerkt met Annewiep Bloem.

Guus Pieksma: “We waren onlangs in Rockanje. Daar hadden ze een presentatie voor 350 kinderen. Aan het einde van de rit ging er eentje naar muziekles en die haakte ook meteen weer af. Een heel verschil met volwassenen. Als er 25 mensen meedoen met Nij Talint Orkest, willen die ook alle 25 door met muziek maken. Voor Nij Talint Orkest werken we altijd samen met muziekverenigingen. Wij maken de mensen enthousiast voor een instrument, voor het samen muziek maken én voor de vereniging.”

SCHOPPEN TEGEN SCHENEN

Het is altijd gevaarlijk om te zeggen, maar volgens de twee is dat je van nul af ergens in een orkest kunt beginnen, uniek in Nederland. Pieksma: “Daarbij schoppen we natuurlijk wel eens tegen de schenen van muziekdocenten. Wij draaien de boel om. Kom eerst maar eens spelen, word eerst maar eens enthousiast. We leren de beginselen aan en motiveren en enthousiasmeren voor het instrument. Vergelijk het met tuinieren. Als je alleen maar onkruid mag wieden, is de lol er snel af. Zo is het bij ons ook. Je moet éérst leuke dingen doen.” Het begon in 2016 in Stavoren waar Pieksma een jeugdorkest dirigeerde. “Ouders waren enthousiast en vroegen of zij ook een instrument konden leren bespelen. Dat hebben we gedaan. Het sloeg zo aan, dat we dat in een naburig dorp ook hebben opgezet.”

STRAKS OOK IN BELGIË

In de samenwerking is Guus Pieksma het muzikale brein en zorgt Annewiep Bloem – van beroep cultureel antropoloog - voor de organisatie en communicatie. Na een publicatie in Klankwijzer, het landelijke nieuws- en informatieplatform op muziekgebied, is het pas echt gaan rollen en zijn er tegenwoordig Nij Talint Orkesten door heel Nederland en volgt België straks ook. “In het begin liepen we tegen bepaalde dingen aan”, zegt Bloem. “Bijvoorbeeld in de werving van deelnemers. Dat verenigingen een stukje in de krant schreven met de gedachte ‘dit doen we, want volgend jaar bestaan we misschien niet meer’. Dat werkte niet. We ondersteunen de verenigingen nu met een mediapakket met teksten, foto’s en drukklare flyers en posters. Alles heeft een positieve en aanstekelijke uitstraling.”

VALSE NOOT

Dat ging goed tot corona voor een valse noot zorgde. Pieksma: “Overal in het land hadden we groepen die repeteerden en toen belden ze en was het: ‘En Guus, wat nu?’ En nu? Ik heb eerst maar eens een berichtje gestuurd met: ‘Jongens, zet hem op’. Maar dat werkte niet, natuurlijk, want het draait om enthousiasmeren en motiveren. Toen zei Annewiep: ‘Ze moeten je kop zien en ze moeten je horen’.” En zo ontstond de eerste vlog. Pieksma: “Ik kreeg allemaal leuke reacties maar ook: ‘Wanneer komt de volgende?’.” Het gevolg is dat de methode, alle oefeningen, de uitleg van Pieksma, op YouTube staan. Een ‘bealch fol wurk’, maar nu onmisbaar voor de methode.

VERBINDING MET DE REGIO

Voor alle duidelijkheid: het project Nij Talint Orkest duurt tien repetities. Bloem: “We geven geen les, we maken enthousiast. Wij doen de eerste repetitie, daarna neemt een dirigent ter plaatse het over. Of we nu op Ameland zitten, in Appelscha, Vlissingen of Maastricht, het gaat erom dat er verbinding is met de regio en de vereniging. We zijn in Friesland begonnen en waren nieuwsgierig of het in de rest van het land ook zou werken. Nou, het loopt als een trein.” Binnenkort starten in Fryslân Nij Talint Orkesten in de regio Bolsward, Heerenveen, Tytsjerksteradiel, Wergea en Sloten/Balk.

BIJ MÁXIMA OP DE THEE

Het enthousiasme en de inspanningen van het creatieve tweetal hebben geresulteerd in een uitnodiging van ‘Méér Muziek in de Klas’ om naar Paleis Noordeinde te komen. Koningin Máxima is beschermvrouwe van deze organisatie. De bedoeling was om voor veertig mensen uit het onderwijs een inspirerende workshop te verzorgen en samen muziek te maken. “We hebben een orkestopstelling gemaakt en de deelnemers zelf een instrument laten kiezen. Het gros had nog nooit een instrument in handen gehad, maar er waren er ook die wel konden spelen. En dat is nu precies onze opzet. Want als jij het niet weet, word je geholpen door degene die naast je zit. Niemand geloofde dat het mogelijk was, maar het lukte. Met koningin Máxima, de minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Cultuur als getuige.”

MUZIKALE BELEVING OP DE AFSLUITDIJK

Alles moet in de zomer van 2025 samenkomen in de apotheose bij de opening van de vernieuwde Afsluitdijk. Pieksma: “We zaten aan de keukentafel en vroegen ons af: waar kunnen we de muziekwereld versteld van doen staan? Wat is het grootste podium ter wereld? Antwoord: de Afsluitdijk. Op aanraden van wijlen Joop Mulder van het Oerol-festival en regisseur Jos Thie, die meteen wild enthousiast waren, zijn we groot gaan denken. We zouden het liefst alle bestaande verenigingen, aangevuld met alle nieuwe muzikanten, op de Afsluitdijk hebben. Het publiek komt op de fiets, van Den Oever naar Breezanddijk en van Zurich naar Breezanddijk. Dat is van beide kanten ongeveer zeventien kilometer. Er wordt gefietst in groepen. Precies in het midden – bij Breezanddijk - komt een grote muziektuin waar optredens zijn en een afsluitend concert.”

BIDBOEK IN NOVEMBER

“Dit is de opmaat van de terugreis,” neemt Bloem over, “want het concert horen ze op de hele terugreis en er wordt gespeeld door de verschillende orkesten op de route. Een muzikale beleving. Om dichtslibbing te voorkomen, is het de bedoeling dat er niet wordt gestopt. Per keer kunnen er 7.500 mensen meedoen.” Pieksma en Bloem rekenen op 60.000 mensen in de tien keer dat de voorstelling plaatsvindt. In verband met weer en wind wordt dit uitgesmeerd over drie weken. Voor de goede orde: het betreft een plan. Het bidboek wordt in november aangeboden.

Tekst en beeld: Richard de Jonge
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden