Topdrukte in het Antonius Ziekenhuis door ijsongelukken

Foto Jan Douwe Gorter

SNEEK- Polsbreuken, gebroken heupen en hersenschuddingen; het lijstje met verwondingen door het schaatsen was afgelopen weekend lang bij ziekenhuis Antonius in Sneek. Vooral 55-plussers belandden op de Eerste Hulp nadat ze op het ijs ten val waren gekomen. "We hebben drie keer zo veel patiënten behandeld als normaal", vertelt Tineke Kroon, arts op de Eerste Hulp van het Antonius ziekenhuis.

Zaterdag was met kop en schouders de drukste dag in het Antonius ziekenhuis, maar de drukt begon al op donderdag vertelt dokter Kroon. “Het waren met name de oudere schaatsenrijders. Dat kan komen vanwege de slechte ijskwaliteit, maar ook omdat mensen al heel lang niet meer gereden hebben.

Alles opgeschaald

Vanwege de verwachte drukte had het ziekenhuis in Sneek de personele bezetting flink opgeschaald. “Wij hadden meer dokters op de spoedeisende hulp, extra verpleegkundigen, extra gipsverbandmeesters, radiologie-laboranten en extra chirurgen.”

Alle begrip

Toch had dokter Kroon alle begrip voor mensen die niettegenstaande alle waarschuwingen het ijs opgingen. “Wij begrijpen dat wel. Mensen worden enthousiast van dit weer. Ik ben zelf ook even het ijs op gegaan.”