GGD opent extra vaccinatielocaties in Sneek

SNEEK- De GGD Fryslân opent begin maart twee nieuwe locaties voor vaccinaties tegen het coronavirus. Een komt in Sneek, de andere in Drachten of omgeving. In beide locaties kunnen iedere dag 400 mensen een prik krijgen. Later in het voorjaar wil de GGD in totaal acht priklocaties hebben.

 

Als er acht locaties zijn, kunnen zoveel mogelijk mensen boven de achttien jaar dichter bij huis een vaccinatie halen. Tot nu toe wordt er alleen geprikt in het WTC Expo in Leeuwarden.

In Sneek komt de vaccinatielocatie aan de Akkerwinde 1, dicht bij de houten brug Krúsrak. Voor Drachten zoekt de GGD nog een locatie.

Nog vijf locaties erbij

Later moeten er dus nog vijf locaties bijkomen. Daarvoor kijkt de GGD naar Dokkum, Franeker, Heerenveen, Koudum en Oosterwolde. Er zijn zoveel locaties nodig zodat zoveel mogelijk mensen in de eigen omgeving een prik kunnen halen. Dan gaat het om 'mobiele' 60-plussers, de hele groep van 18 tot 60 jaar en een deel van het zorgpersoneel.

Strategie landelijk bepaald

Hoe snel die locaties komen, hangt ervan af wanneer de GGD Fryslân vaccins krijgt en hoeveel. De GGD kan nu 500 prikken per dag zetten. De planning is dat dat stapsgewijs wordt opgevoerd, maar de vaccinatiestrategie wordt landelijk bepaald. Minister Hugo de Jonge praat de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's maandag bij.

Van de 650.000 Friezen zitten er 338.000 in de leeftijdsgroep van 18 en 60 jaar. Voor de Waddeneilanden is er een aparte strategie. De eilanders worden op de eilanden zelf gevaccineerd.