Geen straf voor Suver Nuver en oprichter Beintema: wel overtreden ze de wet

Foto Omrop Fryslân

ZWOLLE/SNEEK- De rechtbank in Zwolle legt stichting Suver Nuver en oprichting Rinus Beintema geen straf op, maar ze overtreden wel de Geneesmiddelen- en de Opiumwet door cannabisolie aan de 16.000 donateurs te geven. Volgens zijn advocaat Tim Vis houdt Beintema nu op met het verstrekken van cannabisolie.

Tegen Beintema was drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist en een werkstraf van 120 uur. Tegen de stichting werd een boete van 100.000 euro geëist, waarvan 60.000 euro voorwaardelijk.

De 54-jarige Beintema uit Sneek begon zijn stichting voor mensen die medicinale wietolie niet kunnen betalen. De stichting heeft daar geen vergunning voor. Hij wilde zelf graag een strafzaak. Beintema stuurde de olie via de post naar zijn donateurs. De politie onderschepte de pakketjes bij de postsorteercentra. Vervolgens ging het OM over tot vervolging.

Geneesmiddel zonder vergunning

Door op deze ongecontroleerde manier wietolie te geven, kan de stichting de kwaliteit ervan niet waarborgen. "Dat staat op gespannen voet met het niveau van gezondheidseisen van de Geneesmiddelenwet", zegt de rechtbank. Dat maakt de olie volgens de wet een geneesmiddel. En die mogen niet zonder vergunning afgegeven en verhandeld worden, zegt de rechtbank.

Maatschappelijk-sociale rol

De donateurs hebben baat bij de olie omdat die hun pijn verlicht. Medicinale cannabisolie wordt niet vergoed. De stichting levert de olie vaak tegen kostprijs. Voor die maatschappelijk-sociale rol van Suver Nuver sluit de rechtbank de ogen niet. Daarom krijgen de stichting en oprichter Beintema geen straf opgelegd.

 

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden