Cultuursector teleurgesteld: "Cultuur lijkt hier altijd het ondergeschoven kindje"

Foto Henk van der Veer

SNEEK- Het hoger onderwijs, het mbo, de detailhandel, contactberoepen en sport: het lijkt erop dat die vanaf morgen allemaal weer deels open mogen. Voor de cultuursector is het verhaal anders: die blijft dicht.

 

Dat is althans wat bronnen in Den Haag zeggen tegen landelijke media. Toch heeft Mirjam Pragt van de Museumfederatie Fryslân de hoop nog niet opgegeven. "Ik hoop dat ze zich nog bedenken", zegt ze. "We zijn er zo goed op ingericht om met bijvoorbeeld reserveringen te werken. We kunnen precies voldoen aan wat er verlangd wordt."

Het dicht blijven van de cultuursector is niet alleen slecht nieuws voor musea, maar ook voor podiumkunsten. "We hadden er al een beetje rekening mee gehouden", zegt Wiebren Buma van Cultuur Kwartier Sneek.

Twee weken nodig

En omdat ze er al niet op rekenden, zouden ze er ook nog niet zomaar klaar voor zijn. "De artiesten zijn er nog niet klaar voor, het publiek heeft de afgelopen maanden eigenlijk geen kaartjes gekocht. We hebben een week of twee nodig om weer 'up and running' te zijn."

Wat Buma betreft zou de cultuur wel open moeten. "Sportbeoefening kan open, waarom cultuurbeoefening dan niet? Want het is niet alleen belangrijk om het lichaam gezond te houden, maar ook de geest."

Hij heeft zelf nog een sprankje hoop. "Donderdag zijn er indringende gesprekken gevoerd met Gunay Uslu, de nieuwe staatssecretaris. Die worden vandaag voortgezet. Ik heb nog steeds de hoop dat cultuurbeoefening wordt toegevoegd aan de lijst van versoepelingen."

Ook volgens Pragt kan het prima. "Als het in de Bijenkorf kan, kan het ook in de musea." Maar als ze realistisch is, moet ze toegeven dat het er niet goed uitziet. "En dat terwijl in het verleden is aangetoond dat musea geen brandhaarden van besmettingen zijn."

Sommige winkels en sportscholen dreigden deze week om de zaak te openen, ook als het kabinet zou besluiten dat ze dicht moesten blijven. Pragt heeft geen musea gehoord die hetzelfde van plan zijn. "Het lijkt me ook niet verstandig. Laten we het gewoon netjes regelen."

Verwonderen, verrassen, inspireren

Volgens Buma moet het niet te lang meer duren. De sector is wel flexibel, maar heeft het zeker niet makkelijk. "Het gaat er niet zozeer om of wij, de instellingen, het volhouden, maar vooral om alle kinderen, jongeren en volwassenen die graag aan cultuurbeoefening doen."

Mensen missen cultuur, merkt hij. "Iedereen snakt ernaar om elkaar weer te ontmoeten, zich te verwonderen, laten verrassen en inspireren. In Nederland lijkt cultuur altijd het ondergeschoven kindje te zijn, maar het is net zo belangrijk als zuurstof om te blijven leven."

 

 

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden