Kostbare schaatstrofee op adelaarsklauwen

SNEEK- Tijdens een bloedstollend spannende wedstrijd veroverde Benedictus Kingma (1859-1907) uit Grou een kostbare schaatstrofee. Het is een rijkelijk, met verguld zilver, versierde drinkhoorn, vervaardigd van een hoorn van een Hongaarse os. Het gevaarte, 42 cm lang, rust op gevleugelde arendsklauwen. Op het deksel is een Noorman gemonteerd, in Noorse klederdracht en op gekrulde (!) schaatsen.

De wedstrijd waarin Benedictus Kingma zijn prijs won - ook op krulschaatsen! - vond plaats op 26 februari 1885 op de Frognerskilen bij Oslo. Dertigduizend toeschouwers zagen hoe Kingma in de finale tegen de Noor Carl Werner al snel een veilige voorsprong opbouwde en rustig verder schaatste.

Maar… toen gebeurde het! Kingma dacht bij de finish te zijn, terwijl hij nog een ronde te gaan had! Terwijl Kingma afremde, passeerde Werner hem en Kingma leek kansloos geworden.

Kingma hield het hoofd koel en reed verder. Heel tactisch werkte hij zijn achterstand voorzichtig weg en toen hij Werner vlak op de hielen zat, liet hij deze rustig voor rijden.

De Noor gaf alles wat hij had om Kingma voor te blijven. Echter, toen hij op een gegeven moment even achterom keek, viel hij. Ondanks dat hij snel weer opstond, passeerde Kingma hem. Kingma wel.

De joelende menigte van Noorse toeschouwers verstomde toen hun landgenoot viel en Kingma doorreed. Hij versloeg zijn tegenstander met acht seconden en had de drie mijl gereden in een recordtijd van 12 minuten en 25 seconden.

Deze prachtige trofee was zijn prijs.

https://friesscheepvaartmuseum.nl/.../fsm-col1-dat1000009614