Cover verhaal: Creatief koppel Hester Kornelis & Eric Jongsma

Aan creativiteit geen gebrek bij Eric Jongsma en Hester Kornelis thuis. Samen met hun kinderen Kelvin en Arlan woont het gezin in Oppenhuizen, waar de keuken het domein van Eric is. Eric kookt nu eenmaal graag, maar heeft vooral een passie voor het bakken van broden en banket. Dat bracht hem zelfs tot de finale van het populaire tv-programma ‘Heel Holland Bakt’ in 2021.

Hester is op het gebied van keramiek van alle markten thuis. De voormalig docente handenarbeid besloot eerder dit jaar het roer om te gooien en zelfstandig als beeldend kunstenares verder te gaan. Een stap waar ze geen moment spijt van heeft gehad. Hester en Eric zijn een creatief koppel. Veelzijdige kunstenaars op het gebied van Keramiek, Brood en Banket

Hester Kornelis (50) stond 22 jaar aan school. Aan het CSG Bogerman in Wommels gaf ze les in handenarbeid. Dat was lange tijd haar plek en als docente kon ze daar haar creativiteit in kwijt, maar toen de school in Wommels dichtging en Hester meeging naar Sneek, kwam ze erachter dat ze toe was aan wat anders. Ze besloot een andere uitdaging aan te gaan en als zelfstandige haar eigen pad te kiezen in de beeldende kunst.

ISK SCHOOL EMMELOORD

Inmiddels is Hester Kornelis een half jaar en een overvolle agenda verder. “It kin samar wêze dat ik de iene dei in kursus keramyk jou en oare deis as gids op it eardere eilân Schokland bin”, vertelt Hester. Ze geeft cursussen bij Cultuurbedrijf NOP in Emmeloord, workshops in kunstencentrum Atrium/Akte2 in Sneek en ook workshops bij Klaaiwurk in Boksum. Heel divers dus en Hester geniet zichtbaar van al die variatie in haar werk. Bijzonder vindt ze zelf de cursussen die ze geeft aan de ISK school in Emmeloord, aan mensen die uit allerlei verschillende culturen komen. “It moaie hjirfan is dat ik yn dit wurk de lessen byldzjend foar dwaan kin. Dêr is gjin taal foar nedich. It Nederlânsk is foar in soad learlingen al dreech genôch”, zegt Hester. “Jierren lang haw ik les jûn oan jongerein tusken de 12 en 16 jier yn it fuortset underwiis. No jou ik kursussen foar alle leeftiden, fan 8 oant 80.” Daarnaast staat Hester met haar keramieken creaties veel op markten en zijn er regelmatig exposities van haar ‘Hânmakke Guod’ te vinden. Afgelopen zomer nog tijdens Tsjerkepaad in de doopsgezinde kerk van Joure. Ook in de fotografie kon Hester lange tijd haar creativiteit kwijt en deed ze in eigen dorp veel foto-opdrachten, bijvoorbeeld bij evenementen of voor sportverenigingen. De fotografie is meer naar de achtergrond geschoven vanwege haar brede interesses op beeldend gebied en dan vooral met de handen in de klei.

A NECKLACE A DAY

Speciaal is ook de give-away die Hester maakt en cadeau geeft aan vrouwen. Het idee ontstond na een schoolexcursie naar Londen. De vluchtelingen bij Calais en de daklozen in de grote steden vond Hester aangrijpend om te zien. “Wat haw ik it dan goed”, was haar gedachte en ze wilde iets voor de medemens terug doen zonder dat het haar iets opleverde. Hester besloot een halsketting met een ornament van klei te maken en deze te geven aan vrouwen die het op dat moment even verdienen. “Ik wie op syk nei in lyts gebaar dat foar in oar fan grutte wearde wêze kin. In komplimint, in skouderklopke of in triuwke yn de rêch. Krekt wat dan eefkes nedich is.” Symbolisch is, dat iedere ketting verschillend is; er is immers ook geen mens gelijk. Inmiddels heeft Hester al 150 ‘necklaces’ weg gegeven en ze hoeft er niets voor terug.

Koos Hester ervoor een andere weg in te slaan, twee jaar eerder deed echtgenoot Eric dat ook, zij het tijdelijk. Maar het leven van gezin Jongsma-Kornelis stond wel even enige tijd op hun kop.

‘HEEL HOLLAND BAKT’

Eric Jongsma (55) deed namelijk mee aan het populaire tv-programma ‘Heel Holland Bakt’. De opnames waren al in de zomer van 2020 en de uitzending in de winter daarop en alles moest geheim blijven. “Maar wat een geweldige ervaring om mee te maken”, blikt Eric terug.

Eric is in het dagelijks leven grafisch ontwerper bij Sprog in Joure. Een beroep waarbij ook veel creativiteit om de hoek komt kijken. En dat komt goed van pas bij Eric zijn grote hobby, het bakken van broden en banket. “Het is eigenlijk heel klein begonnen”, vertelt Eric. “Voor verjaardagen bakte ik wel eens een taart en zo nu en dan ook voor speciale gelegenheden, maar dat werd steeds meer.” Hij begon broden te bakken, vooral desembroden, in allerlei variaties en kreeg letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken.

Via een cursus kwam Eric in gesprek met een voormalig kandidaat van ‘Heel Holland Bakt’. Daarnaast wilde hij eens een keer iets heel anders doen. Hij kampte met vermoeidheidsklachten en had behoefte aan nieuwe energie, aan een nieuw avontuur. “Iets buiten mijn comfortzone”, legt Eric uit. Hij besloot zich op te geven voor het populaire tv-programma en kwam tot zijn eigen verbazing door alle selectierondes. “Toen ik gebeld werd dat ik bij de tien kandidaten van de nieuwe serie ‘Heel Holland Bakt’ zat, kon ik dat amper geloven en heb ik eerst heel hard gelachen”, geeft Eric - nog steeds schaterlachend - toe.

DE FINALE

De uitzendingen waren net in de coronatijd, dus keken er nog meer mensen naar het programma dan gewoonlijk. Eric: “Het was intensief, maar wát een mooi avontuur om hier aan deel te nemen. In een van de afleveringen lag ik er bijna uit, maar toen ik dat overleefde, viel er een last van mijn schouders en voelde ik mij een stuk relaxter. Het heeft mij uiteindelijk tot de finale gebracht.” De robuuste Eric met zijn kenmerkende baard werd samen met medekandidaat Thijs verliezend finalist. 

“Maar zo voelde dat niet”, zegt hij. “’Heel Holland Bakt’ was voor mij één grote overwinning.” Eric scoorde met zijn deegcreatie - de ‘Waterpoort van Sneek’ - en presentator André van Duin, die eigenlijk helemaal niet zo’n zoetekauw is, was dol op de Riperkriter kaas, die Eric in een van zijn recepten verwerkt had.

BAKKERMAKKERS

Eric: “Met de andere kandidaten heb ik nog veel contact. Via onze groepsapp ‘De Bakkermakkers’ spreken we nog regelmatig iets af.” Bezoekjes aan bakkerswinkels staan dan steevast op het programma, onlangs nog in Amsterdam, waar de lekkernijen worden geproefd en beoordeeld. “Trouwens, net allinne mei de ‘Bakkermakkers, hear! Ek yn ús fakânsjes ûntbrekt in besite oan in bakkerij net”, vult Hester nog aan.

Eric denkt er wel eens over na om meer met zijn hobby te doen, in de vorm van bijvoorbeeld een thuisbakkerij met zijn eigen specialiteiten. “Maar ik geniet zo van het hobbymatige en de liefhebberij. Dan wordt het moeten en wil ik dat?” Hij houdt ook erg van het ambachtelijke werk en draait daarom regelmatig een dagje mee in de bakkerij van ‘Mevrouw De Molenaar‘ in Witmarsum. Daar worden broden op ambachtelijke wijze gebakken. Vooral het mennobrood (vernoemd naar de vroegere priester Menno Simons) is erg populair.

Nee, liever niet al te veel druk als het aan Eric Jongsma ligt. “Als ik een taartslof op mijn Instagramaccount plaats, dan stromen de bestellingen al binnen. Dat blijft hartstikke leuk. In onze koelkast passen 24 sloffen, want de taarten moeten een tijdje opstijven. Dus dat aantal is ook echt het maximum.” Maar wie weet wordt dat in de toekomst meer

Tekst: Ynte Dragt
Foto’s: Laura Keizer Fotografie
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden