Slechte adem? Blijf er niet mee rondlopen!

We hebben allemaal weleens last van een slechte adem. Bijvoorbeeld bij het opstaan in de vroege ochtend, na het drinken van alcohol of het eten van sterk gekruid voedsel. Een keer goed tandenpoetsen is meestal afdoende om de onaangename geur te verjagen. Halitose, de medische term voor mondgeur, kan echter ook chronisch zijn.

Hardnekkig taboe

Veel mensen met een slechte adem schamen zich, zonderen zich af en blijven ermee rondlopen. Weer anderen weten niet van zichzelf dat ze een slechte adem hebben. Het bijzondere is namelijk dat je het zelf niet ruikt! Andere mensen ruiken die onaangename geur natuurlijk wel, maar durven er meestal niks van te zeggen. Slechte adem blijkt kortom nog steeds een hardnekkig taboe. Dat is jammer, want in vrijwel alle gevallen is mondgeur heel goed te verhelpen.

 

Goede mondhygiëne is de oplossing

De oorzaak van een chronisch slechte adem ligt in 90% van de gevallen in de mond (en niet in de maag, zoals veel mensen nog altijd denken). Het kan gaan om een ontsteking van het tandvlees, aanslag op de tong of het uitdrogen van de mond. Goede mondhygiëne is hier de oplossing. Doe dit door tweemaal daags het gebit te poetsen, de ruimte tussen tanden en kiezen met een tandenstoker, rager of flosdraad te reinigen en aanslag van de tong met een tongschraper te verwijderen.

 

Andere oorzaken

Door tenminste anderhalve liter vocht per dag te drinken, voorkomt u het uitdrogen van de mond. Ga daarnaast verstandig om met alcohol, eet gezond en gevarieerd en stop vooral met roken. Soms heeft een chronisch slechte adem andere oorzaken zoals een ontsteking van de neus of neuspoliepen, een aandoening van de keelamandelen, suikerziekte of (nog zeldzamer) een slecht sluitende sluitspier tussen slokdarm en maag. In die gevallen zijn, naast een goede mondhygiëne, andere maatregelen nodig.

 

 

Heeft u last van chronisch slechte adem?

Bespreek uw problemen met uw tandarts of bezoek het speciale halitosespreekuur van de tandarts of het ziekenhuis. De tandarts of specialist kan u helpen om de oorzaak van de mondgeur te achterhalen en het probleem gericht aan te pakken.

Frank Post heeft al meer dan 25 jaar ervaring als tandarts-implantoloog en is eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek, gezondheidscentrum Simmerdyk. Belangrijke specialismen zijn behandelingen onder volledige narcose, angstpatiënten, implantologie, parodontologie en uitgebreide esthetische gebitsrenovaties.

 

www.tandartssneek.nl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden