Column: Elf procent rendement uit je woning

De inflatiecijfers van juli liegen er niet om. De gemiddelde inflatie in Nederland lag boven de twee procent, zo ongeveer wat de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft. Tegelijkertijd  maakten de banken bekend dat zij de spaarrente naar 0,03 procent verlaagden.

Je zou verwachten dat met deze inflatiecijfers De Nederlandse Bank (DNB) in Europees verband de rente zou willen verhogen. Echter, dat zou ten koste gaan van de economieën van de Zuid Europese landen. En dat wil meneer Draghi van de ECB niet: hij komt namelijk uit Italië.

Waterkoker

Maar deze cijfers optellend houdt het een flink waardeverlies van je kapitaal in.

Waar dan wel rendement te halen? Zonnepanelen! De voorspelling is dat ook de olie- en gasprijs de komende jaren (gewoon weer) doorstijgen. Meer kosten voor jouw als consument dus. Zonnepanelen is dan een goede investering. Als voorbeeld het standaardgezin van ouders met twee kinderen, alle vier voorzien van de nodige moderne electronica en … met nog een stopcontact over voor de waterkoker. Zo’n gezin is rond de tweeduizend Euro per jaar kwijt aan energielasten. En daar kun je geld verdienen.

Wat heb je dan nodig? Wat kost het? En …wat brengt het op?

Sneeuw

Je hebt ongeveer twaalf zonnepanelen nodig en die kosten rond de € 5.250, - Je bespaart daarmee zo’n € 700 per jaar, ofwel met een goeie zeven jaar is de investering terugverdiend.

Daarmee haal je een rendement van circa élf procent. Géén Bank die zo’n rente betaalt!

En dan hebben we de BTW teruggaaf voor het gemak nog even buiten beschouwing gelaten, ook nog een € 900. Onze energiespecialist vertelt u er overigens graag meer over.

Wel moeten de zonnepanelen in de winter natuurlijk sneeuwvrij blijven. Maar ach…wil je sneeuw zien, dan moet je een herhaling van een Elfstedentocht opzoeken, toch?

 Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden