Anas Tahiri schiet sc Heerenveen naar derbywinst

Sport

HEERENVEEN - De Friese derby is gewonnen door sc Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion kwam de thuisploeg terug van een achterstand. Anas Tahiri maakte in de slotfase de winnende treffer: 2-1.

Bij Heerenveen was de twijfel of Pawel Bochniewicz wel kon spelen. De Poolse verdediger had een enkelblessure en leek de wedstrijd niet te halen, maar kon toch in actie komen. Kees van Wonderen kreeg ook Thom Haye terug, die afgelopen week nog was geschorst.

Cambuur begon, net als donderdag tegen Feyenoord, met een 5-3-2 formatie. Wel een wijziging in de basiself: Tom Boere stond aan de aftrap in plaats van Remco Balk.

Na een beginfase zonder kansen lag de wedstrijd al binnen tien minuten stil. In het uitvak werd vuurwerk afgestoken, met veel zwarte rook als gevolg. Een deel van het vuurwerk werd ook op het veld gegooid.

Toen arbiter Allard Lindhout met een scheidsrechtersbal de wedstrijd weer startte, ging Cambuur meteen in de aanval. Alex Bangura stuurde Jamie Jacobs weg met een diepe bal vanaf links. Jacobs - die de laatste weken zijn gebruikelijke scherpte miste - bleef nu kalm: hij omspeelde Andries Noppert en legde de 0-1 in het doel.

Het was de eerste eredivisietreffer van Cambuur sinds 1 oktober, toen de Leeuwarders met 3-0 van PSV wonnen. Sinds die tijd had Cambuur 509 minuten lang niet gescoord.

In de fase daarna nam Heerenveen meer initiatief. Dat leverde kansen op voor spitsen Sarr en Van Hooijdonk, maar beiden schoten naast.

De grootste kans op een doelpunt was echter voor opnieuw Jamie Jacobs. In een vlotte counter zette Bangura voor op Calvin Mac-Intosch. Die legde de bal terug op Jacobs, maar deze keer raakte de middenvelder de bal totaal verkeerd.
Meteen daarna was hij even een ogenblik met wat oproer. Mitchel Paulissen zette een tackle in op Milan van Ewijk, maar deed dat te hard volgens de dug-out van Heerenveen. Lindhout loste het op met een gele kaart, voor Van Hooijdonk.

Het was een fase waarin veel gebeurde. Tien minuten voor de rust verwerkte Cambuur de bal achterin niet goed. Van Beek kreeg de bal bij Anas Tahiri, die de bal het strafschopgebied in gooide. João Virgínia kwam uit, maar was te laat: Sarr kopte de bal achteruit het doel in: 1-1.

Na de rust werd het een fraaie open wedstrijd, waarin beide ploegen vrijuit de voorsprong zochten. Langzaam werd het spel ook steeds slordiger, waardoor de kansen zeldzaam waren. Toen er ruim een uur gespeeld was, nam de druk van Heerenveen toe. Het eerste kansje was voor Van Hooijdonk, die de ruimte kreeg om uit te halen. Hij bracht Virgínia daarmee niet in de problemen.

De wedstrijd begon zich wel steeds meer in het strafschopgebied van Cambuur af te spelen. De Leeuwarders hielden veel spelers achter de bal. Het was vooral tegenhouden en loeren op de counter, want daar lag wel ruimte. Cambuur deed er alleen niet veel mee.
Tien minuten voor tijd was Heerenveen dicht bij de voorsprong. Na een sprintduel met Bangura kon Van Ewijk voorzetten op Thom Haye, maar Mac-Intosch werkte de bal op de doellijn weg.

Uit de corner daarna belandde de bal bij Anas Tahiri op de rand van het strafschopgebied. Vorig seizoen opende hij al de score in de Friese derby en nu was hij weer belangrijk: zijn schot was te machtig voor Virgínia, die er niet goed uitzag. Pascal Bosschaart probeerde met aanvallende wissels een slotoffensief te forceren, maar de grootste kansen bleven voor de thuisploeg. Van Hooijdonk en Sarr lieten het na om het karwei af te maken. Diep in blessuretijd liet Andries Noppert zien waarom bondscoach Louis van Gaal zich meeneemt naar het WK in Qatar. Roberts Uldrikis dacht bijna dat hij de 2-2 binnen kopte, maar Noppert kon de bal met een uiterste inspanning over de lat verwerken. Daarna floot Lindhout voor het laatst en was de winst voor Heerenveen binnen.