Uitrol van 5G en glasvezel in Sneek

Algemeen
Afbeelding

Vodafone heeft eind april het 5G-netwerk in de helft van Nederland geactiveerd. Om gebruik te maken van 5G moet de klant een smartphone hebben die deze nieuwe technologie ondersteund. De activering van 5G kwam opvallend snel, aangezien de laatste weken verschillende 5G-zendmasten in de brand zijn gestoken én eerste drie frequentiebanden pas in juni worden geveild. De uitrol van glasvezel daarentegen laat langer op zich wachten.

5G-veiling komt eraan

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Het is een stuk sneller dan het huidige 4G-netwerk. Zo heeft 4G in ons land een snelheid tussen 50 en 100 Mbps. 5G kan een maximale snelheid bereiken van 10 Gbps. Dit is dus 100 keer zo snel als 4G. Daarnaast zal ook de latency (de snelheid waarmee apparaten met elkaar kunnen communiceren) verbeteren. Dat maakt 5G interessant voor de wereld van Internet of Things (IoT). De eerste drie frequentiebanden voor het 5G-netwerk worden voor 30 juni 2020 geveild. Naast KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile zullen er waarschijnlijk ook andere Europese telecomaanbieders meebieden. De veiling moet zeker 900 miljoen euro opleveren. Niet iedereen is blij met de komst van 5G. Zo zijn veel mensen bang dat de straling van 5G schadelijk is voor de gezondheid van mens en dier. Zo heeft Stichting Stop5GNL een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Zij vinden dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico.

5G-smartphones en abonnementen

In principe kunnen providers direct na de veiling hun 5G-netwerken activeren. Om gebruik te kunnen maken van 5G, hebben consumenten een speciale smartphone en abonnement nodig. Eerder dit jaar zijn de eerste 5G-smartphones in Nederland uitgebracht. Dat zijn de Samsung Galaxy S20-serie, Oppo Find X2 (Pro) en OnePlus 8-reeks. Ook Xiaomi, Nokia, Sony, LG en Huawei hebben 5G-telefoons op de markt gebracht. De Hussel Mobiel abonnementen van KPN zijn al 5G ready. Bij Vodafone zit 5G standaard in de Red abonnementen.

Glasvezel in Súdwest-Fryslân

Als we straks optimaal willen profiteren van 5G moet er wel overal in Friesland en de rest van Nederland een glasvezelnetwerk liggen. Helaas hebben alleen inwoners van Leeuwarden momenteel toegang tot snel internet. Gelukkig wordt binnenkort glasvezel uitgerold in de buitengebieden van Súdwest-Fryslân. Daar heeft ruim 50 procent van de bewoners zich aangemeld. Helaas is nog niet in alle kernen de minimale deelname van 35 procent gehaald. Vooral binnen de bebouwde kom is het animo voor glasvezel een stuk lager. Dat komt waarschijnlijk omdat het internet daar momenteel iets sneller is dan in de buitengebieden. Maar op een gegeven moment zal het internet daar ook te langzaam worden. Met glasvezel zijn de bewoners voorbereid op de toekomst. Daarom voert aanbieder DFMopGlas momenteel actie in Ooststellingwerf, Heeg, IJlst, Woudsend en Workum om toch voldoende aanmeldingen te krijgen. DFMopGlas is een burgerinitiatief, bestaande uit een groep bewoners die graag heel Friesland wil aansluiten op snel internet. Geïnteresseerden die willen weten op glasvezel op hun adres beschikbaar is, die kunnen daarvoor het beste internet en tv vergelijken.