Journalist Klaas Salverda: 'Testament van de Pers'

Grip op geschiedenis; het is al gekkenwerk genoemd. Monnikenwerk ook. En een encyclopedie bij de hedendaagse geschiedenis. Journalist Klaas Salverda schreef een testament: Het Testament van de pers. In 1.000 fragmenten, opgetekend vanuit het werk van 600 collega-journalisten in kranten over de afgelopen 40 jaar. Salverda was zelf jarenlang dagbladjournalist en maakte het ‘allemaal van dichtbij mee’. Maar hij wilde objectief weten waar we nu staan en hoe we in deze verwarrende tijd zijn terechtgekomen.

Vol vragen Net als kerken, bonden en partijen fungeerden dagbladen jarenlang als richtingwijzers in het leven van mensen. Maar de oplages van papieren kranten, en dan vooral dagbladen, lopen hard terug. Een bijzondere ontwikkeling. Want intussen zitten veel mensen vol vragen. Hoe komt het met mijn werk? En met de hypotheek van m’n kinderen als ze geen vaste baan hebben? Met de vluchtelingenstromen? En al die aanslagen veraf en dichtbij?

Greep krijgen Testament van de pers kent een heel positieve ondertoon. Wat hébben we al over veel dingen ingezeten en wat is het toch vaak goed gekomen! Daarom is het boek in de eerste plaats een feest van herkenning. Want het gaat over onze eigen concrete geschiedenis. Het nodigt daarbij uit om eigen meningen nog eens tegen het licht te houden. Of om zelf het verhaal af te maken. Tijdens het lezen en bladeren voel je dat je weer een beetje greep op de samenleving krijgt.

Actuele relevantie Uitgeverij Eburon over het boek: ‘Dit boek mag met recht een testament genoemd worden: het hoog informatieve werk is een zeer interessante uitgave. Klaas Salverda heeft intensief archiefonderzoek uitgevoerd en daarmee de basis gelegd voor een bijzonder naslagwerk. Testament van de pers werpt licht op gebeurtenissen in het verleden. Maar deze hebben zeker ook actuele maatschappelijke relevantie. De journalistieke ervaring van Salverda zorgt ervoor dat hij erin geslaagd is om alle informatie te verwerken tot een samenhangend geheel.’ Doordat er zoveel verschillende onderwerpen worden behandeld, zal het prachtig uitgevoerde boekwerk zonder meer herkenbaar zijn voor een breed publiek, verwacht Eburon.

Anderen over… Boekennieuws: ‘Dit biedt stof tot nadenken, of je het nu eens bent met Salverda of niet.’ Elsevier: ‘Eigenlijk is het gekkenwerk, dit boek. Maar het is goed dat iemand het heeft verricht.’ Villamedia: ‘Je kunt uren op deze zolder doorbrengen en genieten van citaten, observaties en andere wijsheden.’ Volkskrant: ‘De methode van Salverda blijkt te werken.’ Frits Spits (Kro-Ncrv): ‘Een práchtig boek met indrukwekkende citaten.’

Testament van de pers. Uitgeverij Eburon Delft. 608 pag’s in hardcover. Prijs 34,90 incl. verzendkosten. www.testamentvandepers.nl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Sneek

Wees loyaal – aan onze vrienden