Slimme techniek als nieuwe ‘collega in de zorg’ bij Firda Sneek

Door: Henk van der Veer Gezond en fit
Slimme techniek als nieuwe ‘collega in de zorg’ bij Firda Sneek
Slimme techniek als nieuwe ‘collega in de zorg’ bij Firda Sneek Foto aangeleverd

SNEEK- Van ondergoed met airbags om heupletsel te voorkomen bij een val tot een gezellige bloempot die vraagt of je een medicijn al hebt ingenomen. Allerlei slimme techniek die het leven van de patiënt kan verbeteren én de zorg kan verlichten, was woensdag te zien in een markt van studenten bij Firda Sneek. Ook presenteerden zij zélf een paar handige prototypes. Van een ‘wiebelspork’ bijvoorbeeld, om met trillende handen toch te kunnen eten.

De zorg kampt met grote tekorten. ‘In personeel en tijd’, weet docent Sandra Kleefstra. ‘In aandacht en welzijn.’ Dan kan slimme technologie een goede collega zijn, maar wordt soms ook als bedreigend ervaren. Dan kan de frisse blik van jongeren veel bijdragen. In het keuzedeel ‘Techniek in de zorg’ gingen studenten van de opleiding verpleegkunde graag op onderzoek uit en nodigden bedrijven uit voor hun markt, maar gingen ook zelf aan de slag met hindernissen in de praktijk.

Prototypes

Zo is het voor mensen met Parkinson vaak heel lastig om zelf te eten, omdat hun handen sterk trillen. Fleur Overmans bedacht een lepel die al deze beweging neutraliseert. Met een paar klasgenoten én studenten van de opleiding techniek knutselde zij van een plastic lepel en Lego een prototype voor haar ‘wiebelspork’. Hierin hangt de kom van de lepel onderaan blokjes, die aan het handvat vastzitten maar losjes bewegen. Of het werkt? Ze laat het met plezier even zien met een hapje fruityoghurt.

En hoe voorkom je dat mensen die in de war zijn steeds worden aangetrokken door het licht van de alarmknop? Door er een kapje overheen te doen, liefst in de kleur van de muur, en dan met een klein gaatje voor als het écht nodig is. De studenten maakten een aantal voorbeelden met de 3D-printers op school. 

In dezelfde printers maakten zij kleurige borden van kunststof, met een stroeve onderkant om niet te schuiven en een mal - met sleuven voor het snijden - waar een boterham in past. Heel handig als je maar één hand hebt om je broodje te smeren. Jammer, zegt student Sietse de Boer, dat ze later pas ontdekten dat vergelijkbare borden al in de handel zijn. ‘Maar die van ons zijn mooier.’ En het bedenken ervan was ook een mooi avontuur.

Slim

Op allerlei tafels in de hal van Firda Sneek waren slimme ideeën te vinden, die de zorg enorm kunnen verlichten. Harpert Wouters uit Arnhem presenteerde er trots zijn apparaat dat een steunkous kan rollen op een ring van kunststof, waarmee je heel eenvoudig zelf zo’n strakke kous kunt aantrekken. Zelf ontworpen? Jazeker! ‘Ik heb altijd gewerkt in de IT, zag mijn vader worstelen met zo’n kous en dacht dat het handiger kon.’ Hij puzzelde jaren met het ontwerp, maar heeft nu een wereldwijd patent en verkocht in Nederland al snel 1200 van zijn apparaten. 

Zo toonde Wolk de heupairbag: ondergoed dat met sensoren een val registreert en dan meteen een dik stootkussen opblaast. Dat kan veel ellende voorkomen. Een luier met een systeem om tijdig te waarschuwen dat ‘ie vol raakt en het plaspatroon in kaart kan brengen, kan de zorg handiger maken én de patiënt een rustiger nacht bezorgen. Een sociale robot die oogt als een kleurige bloempot en lakens met katrollen om in je eentje een patiënt te kunnen keren, waar je anders met twee collega’s staat te sjorren – het was allemaal te vinden op deze ZorgTechnologieMarkt van studenten. 

Slimme techniek als nieuwe ‘collega in de zorg’ bij Firda Sneek
Slimme techniek als nieuwe ‘collega in de zorg’ bij Firda Sneek