Henri Willems is budgetmaatje bij Solidair Friesland

Door: Amanda de Vries 30 jan 2024, 18:59 Gezond en fit
Foto: Amanda de Vries
Afbeelding

SUDWEST-FRYSLAN - ‘Budgetmaatje Fryslân’ is een project van Solidair Friesland waarbij vrijwilligers mensen ondersteunen die financieel zijn vastgelopen of dat dreigen te raken. Budgetmaatjes zijn getraind om op een laagdrempelige en persoonlijke manier hulp te bieden aan mensen met financiële problemen. GrootSneek sprak met Henri Willems, een van de budgetmaatjes, en met coördinator Chantal Udema. 

“Ik ben nu zo’n zes jaar budgetmaatje”, begint Henri Willems. “Ik rolde er stomtoevallig in. Toen ik bij een bekende de zaken op een rijtje aan het zetten was, kwam de coördinator van het project Budgetmaatje daar en van het een kwam het ander. Mensen helpen met het maken van een begroting en een overzicht van eventuele schulden vind ik dankbaar werk. In de hele gemeente SWF komen wij bij de mensen thuis. Dit doen we om vertrouwen te kweken. Daarnaast zien we hen in hun eigen omgeving en situatie en daardoor krijgen wij een beter beeld van de hulpvragers. Vervolgens kijken we samen naar een oplossing, of dat we mensen naar een andere instantie doorverwijzen. Mensen met schulden boven de tienduizend euro verwijzen wij altijd door naar de gemeente SWF; wij kunnen in dit soort situaties wél voorwerk voor de gemeente doen.”

We kunnen er vaak al na twee maanden voor zorgen dat er een lichtpuntje is

Financiën weer op de rit
Voor de duidelijkheid: hypothecaire schulden horen daar niet bij, stelt Henri. Hij treft in zijn werk als budgetmaatje soms mensen aan die boodschappentassen vol met facturen hebben. Henri: “Die facturen gaan soms jaren terug. En het zijn soms mensen die een fors inkomen hebben, maar die de financiën, door welke oorzaak dan ook, niet goed op een rijtje hebben. En dat gaat van jong tot oud. Laatst kwam ik bij een jongeman die van huis uit nooit geleerd had hoe hij met geld om moest gaan. Maar ik zie ook jongeren die de slechte financiële situatie van thuis absoluut niet willen herhalen als zij op eigen benen staan. Die letterlijk zeggen: ‘Zo wil ík het niet’.”

Een andere groep die het momenteel financieel zwaar heeft is de middengroep. “Zij vallen vaak buiten allerlei financiële regelingen”, legt Henri uit. “Daarnaast rijzen hun vaste lasten de pan uit. Ik help ze graag door samen met hen te kijken waar ze zoal op kunnen bezuinigen. Ik heb een stukje ervaring en over het algemeen willen mensen wel geholpen worden. Ze staan positief tegenover hulp, maar moeten het zelf wel écht willen en gemotiveerd zijn. Het is belangrijk dat de gemeente mensen met budgetproblemen of schulden vroeg signaleert, des te eerder kunnen we aan de slag. Maar mensen kunnen ook mij of coördinator Chantal Udema bellen.”

Geen schaamte
“Daarnaast kunnen huisartsen of hulpverleners van de GGD of GGZ ook mensen naar ons doorverwijzen. In alle gevallen is het belangrijk dat we genuanceerd en zonder oordeel naar mensen met financiële problemen blijven kijken. Het is lang niet altijd ‘eigen schuld, dikke bult’. Soms blijven mensen met een schuld van hun ex-partner achter. Daar hebben ze vaak geen weet van. Ik wil tot slot graag tegen mensen die financiële problemen hebben, zeggen: ‘Wees open, schaam je niet’. We kunnen er vaak al na twee of drie maanden voor zorgen dat er weer een lichtpuntje is en mensen helemaal opbloeien.”

Het is lang niet altijd ‘eigen schuld, dikke bult

Samenwerking tussen gemeente en kerken
Coördinator Chantal Udema legt uit dat het project ‘Budgetmaatje Fryslân’ van Solidair Friesland inmiddels tien jaar bestaat. “Het is een samenwerking tussen de gemeente SWF en verschillende kerken. Destijds heeft diaconaal opbouwwerker Kees van Kordelaar het project opgezet binnen de PCI’s (Parochiële Caritas Instellingen - red.) H. Titus Brandsma in Bolsward en H. Antonius van Padua in Sneek. Recent is daar de PCI H. Christoffel in Sint Nicolaasga bij gekomen. Ikzelf ben coördinator van de budgetmaatjes sinds zomer 2023. In deze functie leg ik verbindingen en maak ik de juiste koppelingen tussen de mensen die hulp vragen en de vrijwilligers. We zijn laagdrempelig en persoonlijk, en hopen hierdoor dat mensen met financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium bij ons aankloppen. 

We zien dat veel jongeren in de knel komen, bijvoorbeeld door alle moderne verleidingen die er zijn. Ook mensen met een minimum inkomen hebben het moeilijk en zijn niet altijd op de hoogte van de regelingen die er voor hen zijn. Daarin bieden wij ook ondersteuning. Mensen denken vaak dat zij zelf hun boontjes moeten doppen, maar ze hebben er recht op.”

Meer budgetmaatjes 
Chantal Udema is dankbaar voor alle vrijwilligers die er al zijn. “We hebben nu al 25 budgetmaatjes,” vertelt ze enthousiast, “maar we willen graag nog meer budgetmaatjes erbij. Dus als mensen met financiële kennis en een groot sociaal hart zich hiervoor willen aanmelden, dan kan dat via mij. Ook mensen met een financiële hulpvraag kunnen zich bij mij aanmelden.”

Dat aanmelden kan via het e-mail adres cudema@solidairfriesland.nl

Foto: Amanda de Vries
Tekst: Amanda de Vries