Column: Takken

0

Takken

De mannen (misschien zijn er ook vrouwen bij) van gemeentewerken Súdwest-Fryslân hebben het druk. Het is een kloten winter. Dat betekent dat ze ’s middags om vijf uur al aan het zout strooien zijn en daar pas de volgende ochtend om negen uur mee op kunnen houden. Ze moeten wel, anders krijgen ze een gele of rode codekaart.

Tegelijk hebben ze overdag de gemeente ontdaan van oude takken. We hebben gelukkig nog vele bomen, dus dat is een geweldig werk. Met groot materieel staan ze dus de hele dag  heel veel mensen in de weg. Maar ze moeten zagen. Takjes, nee takken afzagen. Dan ergens neer gooien. Later versnipperen. Dan brengen ze dat spul naar Bolsward. Daar mogen wij dan gratis weer een emmertje vol van ophalen. Er zit namelijk veel voeding in de snippers, dus dat kun je mooi over je tuintje strooien. Dat heet circulaire economie, alles wat je anders weggooide (of in de Peaskebulte aan het vuur prijsgaf) kan nu toch weer worden gebruikt.

Ook weer niet compleet circulair. Je rijdt nu namelijk door een kale gemeente. Het is niet te geloven wat er allemaal weggezaagd en versnipperd is. Je ziet zelfs hier en daar ook nog grote boomstronken in de snippermachines verdwijnen. Is er misschien zoveel zout gestrooid over de wegen, dat bomen verpekelen en sterven?

Ik weet dat ik een Wâldman ben. Daar houden ze hier niet van. Want wij houden van bomen en door kleine boompjes omzoomde weiden (beamwâllen), maar daar houden ze hier dus helemaal niet van. Maar toch vind ik dat ook hier de Skandinavische wetten moeten worden ingevoerd: boom weg –  nieuw boompje terug. Je moet je verantwoordelijkheden kennen.

Zoals Patyna. Dat wil bij de Ielânen de kinderboerderij kappen. Zonder te versnipperen. Patyna plant wél weer. Het gaat bouwen. Dat kan alleen nog daar. De kinderboerderij staat op grond is van Patyna. Sneu voor de kinderen. En hun ouders. Die niet later, maar nú van de gemeente moeten horen dat er daar en daar zo gauw mogelijk een nieuwe kinderboerderij komt.
Ennneeh…., mogen daar dan ook een paar boompjes bij?

Eelke Lok

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend