Column Praktijk Bogaard december 2017

0

Oprechte interesse

De decembermaand. De één kijkt er reikhalzend naar uit, de ander hoopt dat hij snel weer voorbij gaat. Vanwaar de grote verschillen? Volgens mij staat december naast drukte, geregel en verplichtingen ook voor warmte, gezelligheid, rituelen, wensen en beloften. Tenminste, dat laatste zouden veel mensen graag willen. En dat soort sfeerimpressies laat de media ons ook graag zien.

Maar wat als jou situatie anders is, als je alleen bent of als er aan je getrokken wordt? Ik denk dat veel mensen ervaren dat de lat hoog ligt deze maand. De vraag is of je je best blijft doen om in ‘het plaatje’ te passen? Maakt dat je gelukkig of in ieder geval de ander dan? En is er een alternatief? Geen hapklare voorverpakte ben ik bang.

Ik denk dat het begint bij interesse. Oprechte interesse in jezelf. Als je de ‘vrijheid’ zou voelen om te mogen kiezen, als er geen verplichtingen en verwachtingen zouden zijn, wat zou je dan het liefste willen? Hoe zou het er dan uitzien? En wat is er voor nodig om dit te bereiken?

Voor mij is er sprake van een duidelijke parallel met relaties. Ook in relaties krijgt iedereen te maken met moeten, mogen en willen. En is het de vraag hoe je je eigen wensen, verlangens en verplichtingen combineert met die van je partner en eventueel kinderen. Net zoals iedereen de decembermaand anders invult, is er ook geen relatie gelijk. Toch is oprechte interesse in elkaar wel een heel belangrijk basis ingrediënt voor de vorming en het onderhouden van iedere relatie! Wat daarbij kan helpen is waar de decembermaand ook voor staat, namelijk iets meer rust en ruimte ervaren, zodat er een goed gesprek kan ontstaan over wat er daadwerkelijk toe doet…  Dit geeft veel mensen een warm, verbonden en ontspannen gevoel. En dat willen we toch zeker niet alleen in december ervaren?

Wij wensen u alvast hele fijne feestdagen toe!

Esther en Pieter Jan Bogaard

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend