Column: “ Mijn benen willen niet afslanken…”

0

Een dame die voor iets totaal anders bij me op de praktijk kwam, vroeg op het einde van het consult, of ik ook iets wist voor benen die maar niet wilde afslanken. Ik vroeg of haar benen pijnlijk waren bij aanraking. Dat bevestigde ze nadrukkelijk. Haar dochtertje mocht haar niet bij haar benen vastklampen, dat deed te veel pijn. Toen ik de overgang van haar onderbenen naar haar enkels zag, bevestigde dat mijn vermoeden: lipoedeem.

Lipoedeem is een aandoening, die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Vetweefsel wordt ongelijkmatig verdeeld over het lichaam en geeft vaak drukpijn. Kenmerkend is de symmetrie en het abrupt stoppen ter hoogte van enkels en knieën of ellebogen en polsen.

Het gesprek nam een pijnlijke wending. Als paramedicus stel ik geen diagnose. Dat mag alleen een arts. Ze was onbekend met lipoedeem. We keken samen naar het computerscherm waar de kenmerken zich volledig herkenbaar, aan haar opdrongen. Een emotioneel moment… Al jaren liep ze hiermee rond, volgde diëten, trainde en deed afslankcursussen en niets hielp. Vervolgens kom je bij je huid- en oedeemtherapeut, en ontdek je dat je een chronische aandoening hebt.

Nadat de diagnose lipoedeem werd vastgesteld door een dermatoloog, koos ze voor een operatie en wordt bij ons na behandeld met endermologie. Een systeem waarbij de huid wordt opgetild en afgerold. Het stimuleert de doorbloeding, de lymfe-afvloed en zorgt dat de verschillende bindweefsellagen in de huid soepel kunnen bewegen. De huid wordt gladder, steviger en de drukpijn neemt af.

Endermologie wordt naast lipoedeem in onze praktijk ook ingezet bij cellulite, lymfoedeem, bestraalde huid en allerlei littekens.

Geëmotioneerd, maar vastberaden, verliet de dame in kwestie onze praktijk. Er was duidelijk iets van haar afgevallen…

Patrice van Schuppen

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend