Column: Wat laat u na…?

0

Heeft u al eens nagedacht over wat u nalaat als u onverwacht overlijdt? Laat uw familie niet zitten met problemen, maar help hun op weg door tijdens uw leven over deze vraag na te denken en de nodige maatregelen te treffen. Dit kan onenigheid voorkomen. Ook als u lang geleden een testament heeft opgesteld, kan het zijn dat belangrijke wetswijzigingen hierin niet zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld de eigen bijdrage die thans moet worden betaald voor het verpleegtehuis.

Wellicht heeft u een nieuwe partner en heeft u niet vastgelegd dat deze wordt beschermd tegen aanspraken van uw kinderen? Of wilt u voorkomen dat uw ex via uw kinderen kan erven? Of wilt u juist wel uw stiefkinderen iets nalaten? Sinds 2010 hebben kleinkinderen een grote vrijstelling voor de erfbelasting. Misschien kan het in uw situatie uitkomst bieden om uw kleinkinderen in uw testament op te nemen. Er zijn verschillende manieren om erfbelasting te besparen. Kom gerust eens langs om u hierover te laten informeren. Of er in uw situatie erfbelasting verschuldigd is, kunt u zelf uitrekenen via de website van de Belastingdienst.

Tegenwoordig is ook het vastleggen van een zogenaamde ‘rampenclausule’ populair. Dit betekent dat u voorziet in de situatie waarbij u tegelijk met uw echtgeno(o)t(e)/partner overlijdt en u niet wilt dat alles naar één van uw families vererft. U kunt dan vastleggen dat het naar de beide families voor de helft vererft of juist helemaal niet naar de familie.

Ook kunt u nadenken over (beschermings)clausules indien één van de erfgenamen gehandicapt dan wel (in uw ogen) niet geschikt is om over de erfenis te beschikken. Bovendien kan het nuttig zijn om bij minderjarigen een beschermingsclausule op te nemen.

Als u één van de kinderen in het zadel heeft geholpen, zou u dit ‘recht’ kunnen zetten ten opzichte van de anderen in een testament.

Heeft u een eigen onderneming? Regel dan tijdig zaken voor uw bedrijfsopvolger.

Heeft u al iemand aangewezen die uw zaken gaat regelen bij uw overlijden (een zogenaamde executeur)? U dient hierbij niet alleen te denken aan uw uitvaart, maar ook het stopzetten van abonnementen en bijvoorbeeld het doen van de vereiste belastingaangiftes. Kortom: kom gerust eens bij ons langs voor een vrijblijvende bespreking. Wellicht dat een testament in uw situatie ook uitkomst kan bieden!

De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen, het landelijke samenwerkingsverband van ruim 150 zelfstandige notariskantoren. De Netwerknotaris adviseert u deskundig, wijst u op de voor u aanwezige risico’s en draagt concrete oplossingen aan. Voor meer informatie zie www.dewit-dijkstra.nl of bel 0515 – 41 78 85.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend