Column: Over de Italiaanse marktkoopman, zijn bruine stompje en implantaten

0

Dat een goed gebit bijdraagt aan een goede gezondheid heb ik al eens in een van mijn eerdere columns geschreven. Toch zie ik nog steeds veel mensen met een slecht verzorgd of incompleet gebit. Zoals op een lokale markt tijdens mijn vakantie. Ik liep over een prachtige versmarkt in een authentiek Italiaans dorpje. Niet met een boodschappenlijstje, maar gewoon ruiken, proeven en lekker verse groente en fruit ‘scoren’. De geuren en de kleuren waren heerlijk, de lindebomen hielden het marktplein heerlijk koel met voldoende schaduw. De marktkoopman stond trots achter het kraampje waar zijn groente en fruit lag uitgestald.

Deze sympathieke, dikke Italiaan, met zijn navel zichtbaar onder zijn slecht dichtgeknoopte hemd, vroeg me ‘Olanda?’. ‘Si’ zei ik. ‘Marco van Basten, molto buono!’ zei hij lachend en toen zag ik zijn gebit. Blijkbaar helpt groente en fruit niet tegen tandbederf dacht ik, er stond nog een enkel bruin stompje overeind. Al jaren vertel ik mijn patiënten dat een gezond gebit heel belangrijk is voor hun gezondheid. En deze Italiaanse marktkoopman probeerde mij gezond fruit en verse groente te verkopen, maar zijn gebit, of liever wat daar nog van over was, maakte zijn verhaal er niet sterker op.

Terug naar mijn tandartsvak en het stompje. Goede verzorging van tanden en tandvlees houden niet alleen uw mond gezond. In toenemende mate zien onderzoekers en artsen verband tussen ontstoken tandvlees en de rest van het lichaam. Het wordt dan nog erger als de ontsteking onder de randen van het tandvlees zakt en in de ruimten (pockets) tussen tandvlees en tanden komt: parodontitis. De ontsteking kan het tandvlees verder aantasten en uiteindelijk het kaakbot. De tanden kunnen dan hun houvast verliezen en loskomen.

En dat bruine stompje zoals bij de Italiaanse marktkoopman, dat is echt niet nodig hoor. Want implantaten zijn een goede oplossing als u één, meerdere of alle tanden of kiezen mist. Met implantaten pakken we het probleem bij de wortel aan. Kronen en bruggen op basis van implantaten kunnen een vaste oplossing zijn als u één of meerdere tanden of kiezen mist. Maar ook een volledig nieuw gebit op basis van implantaten is mogelijk. In sommige gevallen kunnen implantaten met al uw nieuwe tanden en/of kiezen in één bezoek geplaatst worden.

Het zetten van een implantaat is geen grote ingreep. Ik adviseer om bij het verlies van een tand of kies een implantoloog te raadplegen. Want na het trekken van een tand of kies begint kaakbot snel te slinken. Op tijd een implantaat plaatsen voordat er te weinig bot is, kan de hele behandeling simpeler (en goedkoper) houden.

Dus eet genoeg verse groente en fruit, ook van de Italiaanse markt. Maar zorg dat u meer overhoudt dan dat stompje van die Italiaanse marktkoopman. Verzorg uw gebit goed, want dat komt uw gezondheid en uitstraling alleen maar ten goede.

frank postTandarts-implantoloog Frank Post

Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek in het gezondheidscentrum Simmerdijk, achter het Antonius Ziekenhuis.

Het is niet meer mogelijk te reageren

Deel dit met een vriend