Van de notaris: Codicil of testament?

0

Moet het Chinese vaasje naar nichtje Sylvia en de kraantjeskran naar broer Kees? Dit soort zaken laten mensen bij ons op kantoor vastleggen in een testament. Maar wat gebeurt er wanneer tante Miep dat vaasje wordt gegund omdat ze toch wat vaker op visite komt? Moet er dan een geheel nieuw testament worden opgesteld?

Briefjes thuis in de la of mededelingen aan de familie zijn niet rechtsgeldig. Dergelijke zaken moeten in een testament of in een codicil worden aangegeven.

Een codicil moet u zélf in zijn geheel met de hand schrijven, dagtekenen en van een handtekening voorzien. Let wel, indien u een partner heeft, raad ik u aan in het codicil op te nemen dat het pas rechtsgeldig is indien u tegelijk met óf na uw partner overlijdt. Dit om te voorkomen dat tante Miep, broer Kees of nichtje Sylvia zich direct melden voor de spullen.

Het nadeel van een handgeschreven codicil is dat u afhankelijk bent van de goede wil van de vinder van het codicil. Een ander nadeel is dat niet alle goederen bij codicil nagelaten kunnen worden. Indien u meer zekerheid wenst en u verwacht geen structurele wijzigingen meer dan kunt u er voor kiezen om uw wensen vast te leggen in een testament.

Een ander argument om het goed te regelen is het fiscale gedeelte. Wanneer het niet goed wordt vastgelegd kan er bijvoorbeeld twee keer schenkbelasting worden opgelegd.

Al met al een bezoekje of telefoontje waard! Wilt u een voorbeeldcodicil van ons kantoor ontvangen, dan wel meer informatie over dit onderwerp, neem gerust contact op!

Mr. Gerard Vellinga – De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen

De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen is aangesloten bij Netwerk Notarissen, het landelijke samenwerkingsverband van ruim 160 zelfstandige notariskantoren. De Netwerknotaris adviseert u deskundig, wijst u op de voor u aanwezige risico’s en draagt concrete oplossingen aan. Voor meer informatie zie www.dewit-dijkstra.nl of bel 0515 – 41 78 85.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend