Column: “3 centimeter afname in 3 jaar”.

0

Op 8 oktober gaf ik een lezing op het Borstkankersymposium in het Kasteel De Vanenburg in Putten. Ik mijn presentatie nam ik de mensen mee in de carrousel van behandelmogelijkheden. Ik wilde ze bewust maken van de mogelijkheden maar ook leren kritisch te kijken naar hun eigen behandeling.

Op het gevaar af dat ik wat boze oedeemtherapeuten aan de telefoon kreeg haalde ik oedeemmeters en andere apparatuur onderuit. Therapeuten die jaar in jaar uit, twee keer per week, met een milde zachte massage zonder daarna te bandageren, een omvang verschil uit je arm proberen te masseren. In mijn beleving ben je dan een financiële melkkoe voor de praktijk.

Met mijn drie collegae in onze praktijk zien wij gemiddeld zo’n 50 lymf- en lipoedeempatiënten per week. We halen een omvang verschil van 2-3 centimeter bij een beginnend armlymfoedeem in 2 weken weg. Masseren en bandageren. Daarna stabiliseren we de arm met een door ons aangemeten elastische kous. Tevens zelfmanagement en vervolgens kijken of je op de duur weer zonder kous kan. Meten is weten! En natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij het oedeem gefibroseerd (verhard) is en waardoor er meer onderhoudsbehandelingen nodig zijn. Zo’n behandeling bestaat echter zeker niet alleen uit die milde zachte massage die je leert als je net met je studie klaar bent. En natuurlijk kan je een lymfoedeem niet oplossen. Als er lymfklieren zijn weggehaald zijn ze blijvend weg en zal je altijd zoals we dat noemen “een aangedane zijde” hebben. Maar je arm is maximaal dun, pijnloos en gestabiliseerd.

Een mevrouw uit de zaal vertelde dat ze nu 3 jaar 3x per week werd gemasseerd en dat er 3 centimeter afname was behaald. Ze droeg wel een kous maar was nog nooit gebandageerd. Ze wist niet van het bestaan. Ben verbaasd dat zoiets nog kan.

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend