Column: “Gespot” door de zon en nu?

0

Ovale licht bruine vlekken in het gezicht; de lentigo solaris.

De zomer is bijna voorbij, en je huid is fijn bijgekleurd.  De nodige hoeveelheid vitamine D is hopelijk ook weer op peil. Bij sommige mensen verloopt de verdeling van het pigment helaas niet helemaal “vlekkeloos”. Studies laten zien dat de kwaliteit van leven van mensen met pigmentvlekken soms zelfs verstoord kan zijn. Er zijn tegenwoordig echter goede behandelingen maar het is wel van belang om eerst een juiste diagnose te stellen!

Er bestaan een aantal pigmentstoornissen, die wij in onze praktijk kunnen behandelen zoals de lentigo solaris (bruine vlekken), melasma (zwangerschapsmasker), post inflammatoire hyperpigmentatie (bruine verkleuring na bijvoorbeeld acne) en poikiloderma van civatte. Deze keer bespreek ik de lentigo. Deze is nu in z’n donkerste vorm en daardoor perfect om te behandelen.

De lentigo solaris wordt ook wel een lentigo senilis, ouderdomsvlek of levervlek genoemd. Het is een goedaardige, ovale, vlakke bruine vlek, die optreedt bij vaak zonbeschadigde blanke huidtypen. Ouderdomsvlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar. Voorkeurslocatie zijn het gezicht en de handrug.

De vraag is altijd; vind je ze echt storend of horen ze er nu gewoon bij. De één vindt het onzin en de ander vindt ze storend. Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Denk dat ik daar ook geen zinnig antwoord op kan geven. Zeker nu ik weet dat we ze in 1-2 behandelingen laten verdwijnen. Met name vrouwen zijn echt blij met weer een egaal gekleurde handrug of egaal gekleurd gezicht. Zon gezond en blijf mooi gezond!

Patrice van Schuppen – Huidtherapeut

Het is niet meer mogelijk te reageren

X
X

Deel dit met een vriend