Column – Ik heb hem ontmoet, de foute man.…binnen de laser en licht branche

0

Het zal u misschien zijn ontgaan dat minister Schippers van Volksgezondheid aandringt op een wetsvoorstel waarbij alleen artsen en huidtherapeuten licht- en laser-apparatuur mogen gebruiken. Voor ons als huidtherapeut een bevestiging van onze professionaliteit als paramedicus, voor sommige schoonheidsspecialisten een financieel drama en zeker onterecht maar voor sommige cliënten een noodzaak als bescherming tegen onprofessionele behandelingen met alle gevolgen van dien.

Licht- en laser-apparatuur wordt onder andere ingezet tegen ongewenste haargroei, pigmentvlekken, rode vaatjes in het gelaat, blauwe ontsierende beenvaten, huidverbetering, striae en ontsierende littekens. Krachtige apparaten die indrukwekkende resultaten kunnen geven, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent.

En daar was de site waar je in China zo’n apparaat voor een schijntje kon aanschaffen. Niks FDA medisch goedgekeurde dure apparatuur, gebruikershandleidingen en trainingen, maar gewoon bij je thuisbezorgd, stekker in het stopcontact en voor €35,00 per maand onthaar je oksels, bikinilijn en onderbenen. Een behandelaar probeerde ook nog even wat pigment op het voorhoofd weg te ‘flitsen’. Ze kwam via de huisarts bij ons met een wit vierkant blokje op haar voorhoofd wat er al 4 maanden zat; of we nog wat voor haar konden betekenen…

Elk jaar ga ik met een aantal vriendinnen naar een bepaald festival en ontmoeten we daar een groep charmante gezellige mannen. Totaal onverwachts bleek ik met de “foute man” binnen de branche te praten. Met een innemende glimlach en niet gehinderd door enige vorm van kennis had hij een “flitsapparaat” gekocht dat hij bij kappers en schoonheidsspecialisten neerzette, waarbij zonder enige training €15,00 per flits werd gevraagd. Hij dacht dat zo’n licht-flits apparaat minder gevaarlijk was dan een laser….

Hij was er mee gestopt omdat omzet terugliep. Er ontstonden te veel van dit soort praktijken. Gelukkig houdt hij zich nu alleen als CEO bezig met een prachtig kledingmerk. Ieder z’n vak.

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend