Column – Gerust op vakantie, alles goed geregeld?

0

De vakantie staat voor de deur. Steevast een tijd waarin wij vragen krijgen als: “Wat moeten we regelen voor het geval er iets met ons gebeurt tijdens de vakantie? “

Natuurlijk heeft u uw verzekering goed geregeld en heeft u alles op een rij. Minder leuk is het om na te denken over uw testament. Vragen als: Wat gebeurt er met uw spullen als u komt te overlijden? Waar gaan de (minderjarige) kinderen naar toe als u er niet meer bent? Niet leuk, zeker in de vakantietijd, maar wel goed om even bij stil te staan.

Uiteraard is elke situatie anders. Indien u niet getrouwd bent, maar u heeft wel kinderen, is het essentieel een samenlevingsovereenkomst te hebben, in combinatie met testamenten. Wanneer namelijk een testament ontbreekt heeft dat allerlei ongewenste gevolgen. Indien u getrouwd bent zijn er zaken wettelijk geregeld. Echter: een testament ‘overruled’ op bepaalde punten een wettelijke regeling. In een testament regelt u bijvoorbeeld in een ‘voogdijregeling’ waar de minderjarige kinderen naar toe gaan na overlijden van beide ouders.

Door het skiongeluk van prins Friso in 2012 kwam er aandacht voor een ander onderwerp. Prins Friso kwam meer dan een jaar in coma liggen. Alle zaken moeten, zeker in een dergelijke periode, goed worden geregeld, maar door wie? Sinds dit ongeluk worden er in Nederland meer levenstestamenten bij de notaris gemaakt. Dit is een document waarin u iemand aanwijst die uw zaken behartigt als u dat zelf niet meer kunt. Het document wordt vaak door ouderen gemaakt voor het geval zij bijvoorbeeld door dementie hun eigen wil niet meer kunnen bepalen. Maar ook voor jongeren is het een belangrijk document, zo blijkt uit het vreselijke ongeluk met Prins Friso.

Dit geldt zeker voor ondernemers. Wanneer dit namelijk niet is vastgelegd dient de kantonrechter een belangenbehartiger te benoemen, een tijdrovende procedure. Genoeg redenen om na te denken over een (levens-)testament. Troost u met de gedachte dat u het maar één keer goed hoeft te regelen.

Meer weten over deze of andere documenten? Neem vrijblijvend contact met ons kantoor op. Meer weten over deze of andere documenten? Neem vrijblijvend contact met ons kantoor op.

Een fijne vakantie!

  • Mr. Gerard Vellinga
  • De Wit & Dijkstra Netwerk Notarissen
  • www.dewit-dijkstra.nl

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend