Column: Een stralende lach opent deuren…!

0

Wellicht herkent u het beeld van een feestje of een tafereeltje op straat. Iemand voert een gesprek en aan alles is te zien dat dit gesprek succesvol verloopt. De sportieve houding, gezichtsuitdrukkingen, soepele gebaren en af en toe een brede lach met een puntgaaf gebit. Je ziet gewoon dat die persoon overtuigingskracht uitstraalt. Meestal lijkt het dan dat die persoon heel succesvol is, hij of zij straalt het in ieder geval uit.

Die fitte en gezonde uitstraling met een mooie lach als visitekaartje van jouw gezicht realiseer je onder meer door lekker te sporten, een goede nachtrust en gezonde voeding. Let daarbij goed op, want helaas zit in vrijwel al onze voeding suikers en zetmeel. Deze worden via bacteriën in tandplak in de mond omgezet in zuren. Ook zitten er in frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrank en wijn, behalve suikers die gaatjes veroorzaken, ook zuren. Als u vaak dergelijke producten gebruikt met die zuren, dan is de kans op gaatjes in tanden en kiezen dus uiteraard groter. Zuren tasten verder het tandglazuur aan, waardoor tanderosie kan ontstaan. Tanderosie is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is. Het kan zelfs zover gaan, dat als tanderosie niet wordt bestreden, zelfs het blootliggende tandbeen oplossen.

Het gebit herstelt zich na verloop van tijd vanzelf van die zuren, waarbij speeksel een belangrijke rol speelt. Speeksel neutraliseert zuur en heeft op die manier een beschermende werking. Eet je te vaker op één dag, dan krijgt het gebit onvoldoende kans om te herstellen. Regelmatig water drinken of kruidenthee zonder suiker helpt jouw gebit daarbij wel een handje. Het advies is dan ook om te kiezen voor 3 hoofdmaaltijden, met als tussendoortje  één of twee maal fruit per dag. En natuurlijk poets je twee maal per dag en gebruik je dagelijks ragers, flossdraad of tandenstokers. Voila, het juiste recept voor een optimale uitstraling met een stralende lach.

Net als goed zittende kleding helpt een goed verzorgt gebit en een mooie lach jouw zelfvertrouwen. Een gulle lach met frisse, witte tanden zijn jouw beste visitekaartje. Echt, met deze uitstraling en een stralende lach open je deuren die anders gesloten zouden blijven. En mocht je het gevoel hebben dat je gebit niet voldoende straalt, dan zou je kunnen overwegen om je  tanden te laten bleken. Doe dat dan wel op een veilige manier, dus bij de tandarts. Want een mooie lach is het visitekaartje van jouw gezicht.

OF Specialist Frank Post (met foto van Frank)

Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek in het gezondheidscentrum Simmerdijk,  achter het Antonius Ziekenhuis. Kijk voor deze en andere columns van Frank Post op zijn eigen Healthcare specialisten pagina www.of.nl/specialisten of neem contact op via www.tandartssneek.nl.

Reageren

Deel dit met een vriend