Column: Van enorme ergernis tot stil verdriet.

0

Ongewenste haargroei

Zo ongeveer elke week, melden zich vrouwen voor ongewenste haargroei. Dan heb ik het niet over de iets te weelderige beenharen maar over “ de prik-haren”. De haren die ervoor zorgen dat je kleinkind zegt: “ Beppe prikt” Vaak begint het met een paar haren per maand, die er zo even uit worden getrokken. Dit kan eindigen, in eerst ‘s ochtends 30 haren verwijderen, voordat je de deur uit durft te gaan. En een beschadigde huid, omdat je toch die ene haar er nog uit wilde krijgen.

Er bestaan verschillende soorten overbeharing;

  • Cosmetische overbeharing is voornamelijk normale haargroei zoals in de oksels, bikinilijn, armen en benen. Op latere leeftijd ontstaan soms haren op kin en bovenlip.
  • Hypertrichose is een vorm van overbeharing met een duidelijke toename van haargroei in met name het gelaat. Dit komt door de afname van oestrogenen, vrouwelijke hormonen. Maar ook door bepaalde geneesmiddelen of ziektebeelden zoals PCOS (onder andere cystes op de eierstokken).
  • Hirsutisme is een te sterk mannelijk beharingspatroon bij de vrouw. Deze vorm wordt bepaald door androgenen, mannelijke hormonen.

Van cosmetische weelderige beenharen tot hirsutisme, alles kan worden behandeld. Alleen het fijne, kleurloze, dunne vellushaar oftewel donshaar aan de zijkant van het gelaat bij de vrouw, kan niet met licht/laser apparatuur of elektrische ontharing worden behandeld. En geloof alstublieft niet de succes verhalen over licht/lasertherapie bij blonde, grijze en rode haren…. klinkklare onzin! De donkere ongewenste haren kunnen overal op het lichaam met licht/laserapparatuur worden behandeld, maar voor de lichte haren in het gelaat bestaat alleen het elektrische epileren. En voor (semi) permanente ontharing geldt, precies zoals het er tussen haakjes staat…semi. Her en der, komen af en toe nog enkele haartjes op. De grote ergernis, de schaamte en het stille verdriet krijgen we eigenlijk altijd weg!

Prachtig om te zien, hoe vrouwen die eerst amper durven op te kijken, binnenkomen en op een gegeven moment letterlijk met opgeheven hoofd de behandelkamer binnen stappen. En dan vaak uitroepen, de voor ons inmiddels bekende verzuchting: dit had ik véél eerder moeten doen!

Patrice van Schuppen

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend