Column – Behandeling onder volledige narcose

0

Goede mondzorg is essentieel voor gezondheid en uitstraling, ik schreef daar al eerder over in mijn columns. Toch mijden veel mensen de tandarts omdat ze geen tijd hebben, door angst of omdat er meerdere en/of ingrijpende behandelingen moeten worden uitgevoerd. Angst voor de tandarts is echt niet ongewoon. De helft van de volwassenen vindt een bezoek aan de tandarts niet prettig. En in de tegenwoordige tijd zijn agenda’s overvol. Dan worden periodieke controles gemakkelijk overgeslagen en kunnen gebitsproblemen ontstaan. En als het gaat om meerdere (pijnlijke) behandelingen, dan is het geen pretje om naar de tandarts te gaan.

Maak tijdig een afspraak

Geen tijd voor de tandarts is alsof je je eigen gezondheid niet serieus neemt. En dat kan uiteindelijk best veel gevolgen hebben. Ik adviseer dan ook om een afspraak tijdig te maken en deze in de agenda te zetten. Denk creatief en plan de afspraak met de tandarts aan het begin of aan het einde van de dag of bijvoorbeeld op het avondspreekuur. Dat kan een hoop mondproblemen voorkomen

Angst en de tandarts

Als een patiënt angst heeft voor een bezoek aan de tandarts, dan is het goed als de tandarts daar in een gesprek echt aandacht voor heeft. Ook kan een psycholoog bijvoorbeeld worden ingezet om goed met de angst om te gaan. Volwassenen die door extreme angst jarenlang periodieke controles hebben overgeslagen kunnen ook een behandeling onder volledige narcose overwegen. De behandeling is geheel pijnloos en helpt patiënten om de stap naar de tandarts weer te zetten.

Complexe ingrepen

Als er complexe ingrepen nodig zijn om een gebit weer gezond te maken, kan ik me goed voorstellen dat een patiënt daar tegen op kijkt. Vaak zijn het meerdere afspraken en kost het veel tijd. Bovendien betekent het vaak stevige ingrepen die ook nog eens inspannend kunnen zijn. Deze behandelingen kunnen gecombineerd worden uitgevoerd onder volledige narcose. Zo kunnen complexe ingrepen in één keer worden uitgevoerd, waardoor het voor de patiënt minder inspannend is.

Behandeling onder volledige narcose
In mijn praktijk pas ik graag tandheelkundige innovaties toe, zoals onder volledige narcose. Een dergelijke behandeling is voor patiënten die weinig tijd of hebben of voor patiënten die een ingrijpende behandeling te wachten staat een goede oplossing. De behandeling onder volledige narcose wordt uiteraard uitgevoerd samen met een kundig anesthesieteam. Zo kan de tandarts zich volledig concentreren op de ingreep. Want een mooie lach is het visitekaartje van uw gezicht.

Frank Post

Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek in het gezondheidscentrum Simmerdijk, achter het Antonius Ziekenhuis. Samen met zijn vrouw Doris en hun 3 kinderen vormt hij een sportief gezin dat veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief hardlopen, de kinderen zijn actief op het hockeyveld. www.tandartssneek.nl

Reageren

Deel dit met een vriend