‘Echt gezond… begint in je mond’, zegt Frank Post

0

SNEEK -In mijn vorige column heb ik u verteld over uitstraling en de mooie glimlach als visitekaartje van uw gezicht. Om er voor te zorgen dat die uitstraling er kan zijn, vertel ik u in deze column alles over het feit dat gezond echt in de mond begint.

Een gezonde mond is van levensbelang!

Bacteriën in tandplak doen een aanval op onze gezondheid. En als de weerstand daalt kunnen bacteriën kwaad doen in ons lichaam. Ik wil dan ook benadrukken dat een schoon en stralend gebit met gezond tandvlees heel belangrijk is en een slechte adem voorkomt. Want er is een relatie tussen algemene gezondheid en een gezonde mond. Vooral bij kinderen en zwangere vrouwen, diabetespatiënten en mensen met een (verhoogd) risico op hart- en vaatziekten vraagt dit extra aandacht.

Jong geleerd…

Ik vind het belangrijk dat u bij kleine kinderen let op de mondgezondheid. Bij een baby is het belangrijk om vanaf het eerste tandje te gaan poetsen. En let op het aantal eet- en drinkmomenten per dag. Zo kan aantasting van het gebit door tanderosie en cariës worden voorkomen en kan het gebit een leven lang mee!

Zwangere vrouwen

Door een hogere hormoonspiegel heeft het gebit van de zwangere vrouw het in die periode zwaar te verduren met een verhoogd risico op gaatjes of tandvleesontstekingen. Ook zijn er aanwijzingen dat zwangere vrouwen met tandvleesontsteking een groter risico hebben om te vroeg te bevallen.

Diabetespatiënten

Mensen met diabetes hebben vaak problemen met tanden en tandvlees, waardoor er gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan. Als medicijnen, die de suikerspiegel op peil houden, een droge mond veroorzaken, kan door een tekort aan speeksel de kans op gaatjes toenemen. Ook kunnen ontstekingen in de mond de suikerspiegel ontregelen met voor de patiënt hele vervelende gevolgen.

Patiënten met hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten kunnen ontstaan door een ongezonde leefstijl, zoals roken, ongezond eten, weinig bewegen, stress en erfelijkheid. Er is ook een verband ontdekt met gebitsproblemen. Want schadelijke mondbacteriën die in de bloedbaan terechtkomen kunnen leiden tot hart- en vaatziekten.

Een leven lang een gezonde mond

Redenen genoeg om uw gebit goed te verzorgen! Zoals tweemaal daags goed te poetsen, flossen en regelmatig de mondhygiënist te bezoeken. En bent u niet helemaal tevreden over uw gebit terwijl u er alles aan doet? Dan kunt u denken aan het bleken van de tanden of het plaatsen van facings.

frank_post_tandarts_en_implantoloog_sneekFrank Post

Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek in het gezondheidscentrum Simmerdijk,  achter het Antonius Ziekenhuis. Samen met zijn vrouw Doris en hun 3 kinderen vormt hij een sportief gezin dat veel zeilt op de Friese meren. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief hardlopen, de kinderen zijn actief op het hockeyveld. www.tandartssneek.nl

Reageren

Deel dit met een vriend