Het hemd van het lijf

0

Op mijn tocht langs de disciplines van New Health Centre (NHC) ben ik inmiddels de nodige ervaringen rijker en wat voordelen armer. Zo heb ik bij (Yin) Yoga ervaren dat het verre van zweverig is, maar dat het echt helpt tegen bepaalde lichamelijk ongemakken. Denk aan die vastzittende schouder- en nekpartij, wanneer je veel zittend werk verricht. Het wonderlijke daarbij is dat bepaalde Yin-houdingen, die in de verste verte niets met de klacht in kwestie te maken lijken te hebben, heilzaam blijken. “En dat heeft weer alles te maken met het wegennet aan energiebanen dat door ons lichaam loopt” lacht Emrik Suichies van NHC.

Energiebanen dus, dat was voor mij een ‘ver-van-mijn-bed-show’, die ik (onbewust) in de categorie alternatief, in de verkeerde betekenis van het woord, plaatste. Ook daar zag ik ‘het licht’. Niet door een abstracte uitleg, maar door een keiharde demonstratie van acupuncturist Eelco Griep. Even terug naar die eerdergenoemde vastzittende schouder- en nekspieren. “Is dit ook gevoelig” vroeg hij tijdens een behandeling die ik tijdens mijn ervarings-ontdekkingstocht door ‘de krochten’ van de complementaire geneeskunde maak. Dat was een understatement, want ik moest mijn kiezen op elkaar houden om de kreet van pijn binnen te houden. “Nogal”, was mijn ingetogen antwoord. Gezien het flauwe glimlachje rond zijn mond wist hij blijkbaar precies hoe pijnlijk dat was. “Let op, ik ga nu de energiebaan stimuleren. Met zijn duim begon hij een plekje aan de binnenkant van mij knie te masseren, waarna hij nogmaals de spier in kwestie vastpakte. “Verschil?” De pijn was inderdaad minder scherp en er werd een naaldje op betreffende plaats geplaatst en ik voelde een paar minuten later de tintelingen tot in mijn hand, die ook warm werd.

En zo zijn er meer voorbeelden aan te geven, naast een gezonde dosis beweging en gezonde voeding, dat je de zelf-genezende functie van je lichaam kunt activeren en stimuleren. De belangrijkste les voor mij persoonlijk is dat alles in je lichaam met elkaar in verband staat en dat wij in onze moderne maatschappij heel snel geneigd zijn om de ongemakken als symptoom aan te pakken. Hoofdpijn? Paracetamolletje! Zenuwpijn? Ibuprofennetje! Last van je knie? Fysiotherapie!

corry van der voortOrthomoleculaire Geneeskunde

Zoals in het artikel hierboven staat te lezen, zijn lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden. Open deurtje toch? Als de zon schijnt voelen we ons lekker, zijn we optimistisch, minder snel ‘aangebrand’ en zijn we ook lichamelijk tot meer in staat. De Orthomoleculaire geneeskunde, een hele mond vol, is afgeleid van de Griekse ‘orthos’ (recht, gezond) en ‘moleculair’ (de moleculen betreffende). Heel modern, denken we dan. Dat zal dan wel het allernieuwste zijn. Het tegendeel is waar. In de vierde eeuw voor Christus noemt Hippocrates al de geneeskrachtige werking van voeding. Het is dus juist veel meer het resultaat van het besef dat we in de loop van de eeuwen ‘in de vaart der volkeren’ een heleboel wijsheden en waarheden hebben vergeten. En dat we die (met moderne middelen) weer in ere kunnen herstellen.

Deze maand was ik op audiëntie bij Corry van der Voort van New Health Centre. Corry is van huis uit verpleegkundige en heeft zich door vervolgstudies gespecialiseerd op het gebied van bioresonantie, orthomoleculaire voedingsgeneeskunde, NES-health en PNEI (Psycho Neuro Endocrien Immunologie).

“Het is de kunst om klachten goed te doorgronden” vertelt zij. “Om door te vragen en de klacht vanuit verschillende invalshoeken te benaderen”. En dat heb ik ervaren. Twee uur lang werd ik bestookt met vragen over mijn geboorte, mijn jeugd, eventuele erfelijke ziekten bij mijn voorouders, mijn werkzame leven, eventuele traumatische ervaringen, mijn leefpatroon, mijn gezondheid en eventuele operaties, littekens, wat wanneer hoe vaak en hoeveel ik eet, enzovoorts. En dat, in combinatie met een NES-scan (dat wonderlijke apparaatje ter grootte van een mobiele telefoon) leverde uiteindelijk een diagnose op en een daarbij behorend behandelplan, dat ik in de blog van december nader zal toelichten. Dit, omdat ik nog met de behandeling moet beginnen op het moment van schrijven.

Reageren

Deel dit met een vriend