Column: Tandheelkundige behandelingen onder narcose

0

Sneek – Naar de tandarts gaan was eeuwen terug geen pretje. Trekken van tanden was dé oplossing voor kiespijn met whisky om de pijn te verdoven. Goede tandheelkunde bestond niet. In 1771 benaderde John Hunter het wetenschappelijk en bedacht namen voor onze tanden die we nu nog gebruiken. De eerste tandenborstel kwam in 1780 en was in 1873 voor iedereen beschikbaar door massaproductie. Tegenwoordig zijn 2,5 miljoen Nederlanders bang voor de tandarts, 500.000 extreem angstig. Sommige komen jaren niet bij de tandarts door het onbekende, “geen controle hebben” en niet weten hoe de behandeling verloopt. Bij kinderen met angst is dit vaak een natuurlijke reactie door onbekendheid, vreemde voorwerpen, geluiden en mensen. Ook voelen kinderen aan dat ouders het niet prettig vinden om naar de tandarts te gaan.

Mondzorg

Angst voor de tandarts kan er toe leiden dat goede mondzorg afneemt. Met als gevolg ontstoken tandvlees of een slijmvliesontsteking en mogelijk een pijnlijke mond of tandbederf. Het gebit heeft ook een belangrijke functie bij het kauwen van voedsel, de spijsvertering start daar. Goede mondzorg is dus essentieel. Begin de dag met een frisse douche en poets uw tanden, net als voor het slapen gaan. Bezoek tandarts en mondhygiëniste jaarlijks om gaatjes en problemen te voorkomen of te verhelpen. Mond en gebit markeren uw gezicht en uitstraling en dragen bij aan uw gezondheid. Of zoals we bij Kliniek Tandheelkunde Sneek zeggen: “Een mooie lach is het visitekaartje van uw gezicht”. Bovendien ziet u er verzorgder uit en voorkomt het een slechte adem. Gesprekken lopen beter, een sollicitatiegesprek succesvoller.

Angst weg nemen

Mocht u door angst lang niet meer bij de tandarts zijn geweest, ga dan nu. Kies een begripvolle tandarts die ervaring heeft met bange patiënten, zoals Kliniek Tandheelkunde Sneek. In het eerste gesprek is het belangrijk dat de tijd wordt genomen om uw angst en wensen te bespreken, zonder behandeling. Voor kinderen is het zinvol dat ze in de praktijk alles bekijken om ze gerust te stellen zodat de angst afneemt. Ook is het goed om kinderen jong vertrouwd te maken met de tandarts.

Onder Narcose

Bij grote angst of complexe behandelingen biedt behandeling onder narcose uitkomst. In Noord Nederland is Kliniek Tandheelkunde Sneek de eerste praktijk die onder volledige narcose behandelt. Het anesthesieteam van Anesthesie Service Nederland zijn goed opgeleide, ervaren anesthesisten, BIG-geregistreerd, en zij bepalen of het medisch verantwoord is om onder narcose te behandelen. Zij bewaken de patiënt en volgen gezondheid, ademhaling, bloedsomloop, temperatuur en pijnbestrijding. Na behandeling kan men rustig bijkomen en onder begeleiding naar huis gaan. Kinderen met angst voor de tandarts kunnen ook worden behandeld onder volledige narcose, onder begeleiding van een kinder- en jeugdtherapeut.

Veel patiënten zijn succesvol behandeld onder volledig narcose. Een patiënt: “Ik heb enorme angst voor de tandarts, gelukkig nooit problemen gehad met mijn gebit. Toch had ik onlangs een gaatje en moesten oude vullingen vervangen worden. Frank Post heeft alles goed uitgelegd en alle tijd voor me genomen. Nadat de narcose was toegediend viel ik in slaap. Toen ik wakker werd is uitgelegd hoe het is gegaan en kon ik naar huis met mijn partner. Een dag later belde Kliniek Tandheelkunde hoe het met me was. Ik ben er blij mee en vind het belangrijk dat mijn gebit gezond blijft!”

Mijn boodschap is dat een goede mond- en gebitsverzorging erg belangrijk is voor uw gezondheid en uw uitstraling. Mocht u al langere tijd niet zijn geweest, overweeg dan om op korte termijn toch naar de tandarts gaan.

Frank Post

Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek in het gezondheidscentrum Simmerdijk, achter het Antonius Ziekenhuis. Samen met zijn vrouw Doris en hun 3 kinderen vormt hij een sportief gezin dat veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief hardlopen, de kinderen zijn actief op het hockeyveld. www.tandartssneek.nl

 

Reageren

Deel dit met een vriend