Column – Een gezonde mond verhoogt uw prestaties

0

In deze column wil ik het graag met u hebben over een gezonde mond. Het is belangrijk om de mond goed te reinigen om te voorkomen dat er ontstekingen ontstaan. Vaak is pijn in de mond aanleiding om het gebit beter te poetsen of om naar de tandarts te gaan. Maar dan is het in feite al te laat. Dit komt omdat ontstekingen in de mond veel impact hebben op uw conditie en sportieve prestaties, maar ook op uw uitstraling.

Door Frank Post

Een slechte adem en een slechte mondzorg bevorderen ook niet uw presentatie bij een sollicitatie- of verkoopgesprek. Er zijn een aantal factoren die deze ontstekingen kunnen veroorzaken. Als u bijvoorbeeld in de mond een ontsteking heeft, dan wil het lichaam deze ontsteking oplossen en dit kost energie. Normaal gaat de energie naar de spieren, maar als er sprake is van een chronische ontsteking gaat alle energie naar het immuunsysteem, zodat dit voldoende energie heeft om de ontsteking op te lossen.

Bacteriën en de problemen

Als de mond gezond is, dan vormen de slechte bacteriën (pathogenen) geen enkel risico, omdat er sprake is van een mond barrière. Maar als de mond niet gezond is, krijgen die bacteriën wel een kans en kunnen ze vanuit de mond in de bloedbaan terecht komen. Zo kunnen deze bacteriën via het bloed naar andere delen van het lichaam gaan en ook daar voor problemen zorgen. Zoals bacteriën die zich nestelen op hartkleppen, wat hartproblemen veroorzaakt. Of bacteriën die zorgen voor gewrichtsontstekingen, bijvoorbeeld in de knie. Ook stress kan een verandering in de bacteriële flora veroorzaken, waardoor het mondslijmvlies zijn functie verliest en er meer ziekteverwekkers in de bloedbaan komen.

Houd uw mond gezond

U zult dan ook begrijpen dat het belangrijk is dat u ontstekingen moet zien te voorkomen door de mond goed te verzorgen. Poets twee keer per dag en reinig ook de ruimten tussen de tanden en kiezen. Neem bovendien voldoende rust, ga op tijd naar bed en vermijd stress, zodat er een goede balans tussen goede en slechte bacteriën in de mond blijft bestaan. En laat uw gebit regelmatig door een ervaren mondhygiëniste reinigen. Bij ons bij Kliniek Tandheelkunde Sneek besteden we veel aandacht aan preventie om te voorkomen dat ontstekingen een kans krijgen, met alle gevolgen van dien. Onze mondhygiënistes nemen alle tijd en reinigen uw gebit uitgebreid zodat bacteriën geen kans kunnen krijgen.

Kinderen en een gezonde mond

Begin bij kinderen al vroeg met het poetsen en houd ook de kindermond gezond! Want uit onderzoek blijkt dat 25% van de kinderen in Nederland de tanden niet of slecht poetst. En door goed poetsen van het kindergebit zorgt dit voor een gezonde mond en dringt het cariës (gaatjes) en tanderosie terug. Bovendien is het zinvol dat kinderen regelmatig naar de tandarts gaan. Kliniek Tandheelkunde Sneek heeft het behandelen van kinderen als specialisme. Samen met de ouders werken we aan de bewustwording van de (mond)gezondheid bij het kind. Zo leren we ze om hun gebit en mond goed te verzorgen. En zo proberen we de mogelijke gevolgen ervan, ernstige ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en aan voedingsgedrag gerelateerde kankers, te voorkomen.

Een gezonde mond verbetert sportprestaties

Het oplossen van ontstekingen in de mond verbetert de sportprestatie, maar ook de prestatie op het werk. Streef er als sporter naar om zo min mogelijk ontstekingen te krijgen. En na ziekte zult u bij de eerstvolgende training merken dat kracht en conditie iets achteruit zijn gegaan. Niet alleen ziek zijn, maar ook ontstekingen kunnen deze prestatie beïnvloeden. Als fanatiek sporter is het dan ook erg belangrijk dat u niet alleen gezond eet en regelmatig traint, maar zorg ook voor een gezonde mond zonder ontstekingen!

Frank Post is tandartsimplantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek in het gezondheidscentrum Simmerdijk, net achter het Antonius Ziekenhuis. Samen met zijn vrouw Doris en hun drie kinderen vormt hij een sportief gezin dat veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief hardlopen, de kinderen zijn actief op het hockeyveld. Meer infgo op : www.tandartssneek.nl

Reageren

Deel dit met een vriend