Column: Fysio-Actief gaat nu echt naar Sochi

0

yvonne-nauta-zilver-EK-23014Sneek – Een nieuwe update na een paar spannende weken in Nederland en een succesvol verblijf in Hamar. Trots kunnen we melden dat het doel “Fysio-Actief gaat voor Sochi” is behaald! Hieronder lees je hoe de afgelopen bijzondere weken er uit zagen

Olympische Kwalificaties

De afgelopen kerstdagen vond het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Heerenveen plaats – dit was voor mij een hele belevenis. Bijna geen kerstgevoel – drukke dagen met veel hoogte- en dieptepunten die elkaar soms in slechts 5 minuten afwisselden.

Yvonne Nauta en Margot Boer hebben zich geplaatst voor de Olympische spelen, maar Thijsje Oenema, waarvan we het allemaal dachten, heeft het helaas niet gered.

Dan waren er nog de perikelen rondom de 3KM van Yvonne… Zij werd duidelijk gehinderd en volgens de grafieken en statistieken had ze minimaal 1,5 seconde harder gereden. Dat zou goed zijn voor een tweede plek, dus een plaats bij de OS op de 3 km. Helaas hebben de hoge heren besloten dat ze niet bij de wereldtop behoort en dus niet in aanmerking komt voor de calamiteitenplek. Tussendoor een week thuis in Sneek, waar ik oud&nieuw vierde en mijn gezicht weer liet zien op de praktijk op het Kleinzand.

Team-NL-Kledingpakket[7]

Teamoverdracht Sochi 2014

Het nieuwe jaar begon met een uitnodiging voor de officiële Teamoverdracht van Olympic TeamNL en Paralympic TeamNL op 2 januari. Tijdens de symbolische overdracht droegen de sportbonden de sporters over aan de Chefs de Mission Maurits Hendriks (Olympisch) en André Cats (Paralympisch) van NOC*NSF. Naast de overdracht, het showen van de kledinglijn, een impressie van Sochi en de presentatie van de sporters kreeg ik een heus TeamNL kledingpakket. Nu wordt het wel écht “echt”!

Vikingschip Hamar

Snel door naar Hamar voor het EK allround. Yvonne mocht meedoen en Jorien Voorhuis was reserve – zij was tevens mee als trainingsmaatje voor Yvonne. Een mooi teamgevoel!  Op het EK werden we positief verrast door de prestaties van Yvonne. Dat ze hard kon schaatsen wisten we, maar dat je dit ook laat zien na 2 heftige weken is helemaal top. Na de 1500 m stond ze 5e met kans op een plaats op het podium als ze haar favoriete afstand goed door zou komen. Spannende minuten breken dan aan.

Eerst Diana Valkenburg, rijdt niet goed… die kunnen we hebben…

Dan Martina Sablikova, ze rijdt het gehele weekend niet sterk, maar helaas toch weer stabiel tijdens de 5 km.

Snel-tijden-berekenen---©foto-Martin-de-Jong[7]Foto Martin de Jong

Snel rekenen Marianne Timmer en ik langs de boarding uit welke tijd Yvonne moet rijden om zilver te halen op het EK allround. 7.02 blijkt voldoende te zijn voor zilver en 7.07 voor brons.

Yvonne mag in de laatste rit rijden tegen Ireen Wüst (die is niet meer in te halen na drie gewonnen afstanden, chapeau!). De eerste paar rondes rijden ze gelijk op onder de tijd van Sablikova, dan zet Yvonne een kleine versnelling in en kan Wüst niet meer volgen.

Tot het laatste rondje rijdt ze binnen de tijd van Sablikova maar ze redt het net niet om Goud te pakken op de 5 km. Maar: een zilveren plak op de 5KM en in het eindklassement! Prachtig om dit mee te maken. Voor Yvonne, Marianne Timmer en mij was het de eerste keer actief aanwezig bij een EK allround. Dat smaakt duidelijk naar meer…

Japan en dan…

Morgen reizen we af naar Nagano in Japan, voor het WK sprint. De ijsbaan in Nagano moet de mooiste zijn op aarde, het ijs ligt er bij als een spiegel, ik ben benieuwd! Daarna nog 2 weken thuis voordat we afreizen naar Sochi voor 3 hele weken Olympische Spelen. Als kind droomde ik om daar als sporter aanwezig te zijn, dat is me niet gelukt maar toch komt die droom dit jaar een beetje uit…

Over 2 weken weer een update! Volg ons ook op facebook en twitter voor de laatste nieuwtjes 🙂

Thea Jorna – Fysio-Actief – www.fysio-actief.nl

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend