Column: Fysio-Actief naar Sochi – Astana/Berlijn/OKT

0

fysio-actief-naar-sochi-astana1Sneek – Op dinsdagochtend 26 november vertrokken we naar Astana met een directe vlucht goed geregeld door Corendon (Sponsor van “collega” schaatsteam). Een speciaal toestel die rechtstreeks naar Astana vliegt, daar een week blijft staan – de bemanning houdt een weekje vakantie – en een week later doorvliegt naar Berlijn voor de volgende World Cup. Super geregeld!

Als we aankomen is het plaatselijke tijd 22.00 uur (5 uur tijdsverschil), maar wij besluiten de hele week de Nederlandse tijd aan te houden, zo voorkomen we een zoveelste jetlag. Dit houdt in dat wij lunchen als het hier al donker is (18.30 uur), we zien dus nagenoeg geen daglicht. Letterlijk pittige tijden!

Astana is een aparte stad met grote verschillen tussen arm en rijk. Het hotel staat in een buitenwijk, ongeveer 30 minuten met de bus vanaf de ijsbaan. Het centrum van Astana lijkt op klein Dubai, grote luxe gebouwen, dure auto’s en dames in bontjassen.

fysio-actief-naar-sochi-astana2

Het hotel is goed maar biedt zeker geen luxe. Een hard bed, bad met douchekop zonder houder, slecht tot geen internet en in mijn kamer komt geen daglicht binnen – na 1 week voel ik me bijna een holbewoner! Bijna alle schaatsers van alle landen verblijven in dit hotel, wat wel weer een speciale sfeer en gezelligheid met zich mee brengt.

De eerste 2 dagen in Astana worden weer besteed aan korte trainingen op het ijs, fietsen en de wedstrijdvoorbereiding. Voor dat je het weet is het al weer vrijdag en beginnen de wedstrijden al weer voor een deel van het LiGA team, de andere helft bleef “thuis” in Heerenveen om door te trainen. Yvonne rijdt een super 5 km en wordt 3e met voor zich Sablikova en Pechstein. Haar eerste podiumplek op de World cup, een TOP prestatie ! Thijsje rijdt de 500 en 1000m, en Mayon de 500m. Het gaat goed, maar geen medaille….

Daglicht in Berlijn

Maandag 1 december vliegen we terug naar de bewoonde wereld: Berlijn. Als we uit het vliegtuig stappen is er een blauwe lucht en schijnt de zon, nooit geweten wat daglicht met je doet. Nu snap ik ook dat mensen depressief worden als ze alleen maar nachtdiensten draaien en het daglicht niet zien. Het is duidelijk: daar ben ik niet voor gemaakt.

In Berlijn gaan we hetzelfde ritme in als de andere World Cups: trainen – wedstrijdvoorbereiding en gaan! De prestaties zijn niet slecht en ook niet uitermate goed. Iedereen heeft hard door getraind, is al weken veel onderweg en dat eist op een gegeven moment zijn tol.

fysio-actief-naar-sochi-astana

OKT op komst

Na Berlijn zijn we 2 weken “thuis” in Thialf op het ijs om de laatste puntjes op de i te zetten voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar: OKT – het Olympische Kwalificatie Toernooi. Hier moeten de tickets voor Sochi worden verdiend. Vanaf maandag 23 december zit het hele team intern in Wolvega bij van der Valk. De kerstdagen worden gezamenlijk doorgebracht en de eerste wedstrijd is al op tweede kerstdag. Het toernooi duurt 5 dagen met iedere dag 1 wedstrijd voor de heren en 1 voor de dames. Na de uitslagen wordt het nog een hele puzzel wie zich dan daadwerkelijk voor de Olympische spelen kwalificeren. In totaal gaan er 10 heren en 10 dames mee, maar het hangt per afstand af hoeveel zich ervoor kunnen plaatsen. Hoe hoger in de matrix (= hoe meer kans op een medaille), hoe meer schaatsers op deze afstand mee mogen doen.

Spannende dagen op komst, maar we hebben er zin in!

Tot de volgende keer!

Thea Jorna – Fysio-Actief – www.fysio-actief.nl

 

Reageren

X
X

Deel dit met een vriend